FOTO: Glas Srpske

Sindikat uprave Republike Srpske podržava izmjene Zakona o lokalnoj samoupravi RS koje su juče usvojene u Narodnoj skupštini RS, a kojima je rok za usklađivanje maksimalnog broja zaposlenih u opštinskim i gradskim upravama produžen do 30. juna 2021. godine, ali smatra da Vlada RS treba da izda moratorijum na prijem radnika u jedinice lokalne samouprave.

Ovo za “Glas Srpske” kaže predsjednik ovog, inače reprezentativnog, sindikata u oblasti javne uprave u RS Božo Marić, koji dodaje da će usvojene izmjene onemogućiti masovno otpuštanje zaposlenih. On ipak ističe da zakon zahtijeva mnogo temeljnije izmjene, jer broj stanovnika neke lokalne zajednice ne može da bude jedino i osnovno mjerilo za određivanje maksimalnog broja zaposlenih.

- Ove izmjene praktično predstavljaju samo prolongiranje primjene zakona kojim je određeno da broj zaposlenih u nekoj jedinici lokalne samouprave može da bude maksimalno tri zaposlena na hiljadu stanovnika u toj lokalnoj zajednici - kaže Marić.

On dodaje da su sindikalci još tokom 2016. godine prilikom razmatranja i usvajanja postojećeg zakona upozoravali da broj stanovnika ne može biti jedini kriterijum za određivanje broja zaposlenih, jer takav primjer nije primjenjiv ni u jednoj zemlji u okruženju, a nije zabilježen ni u jednoj zemlji Evropske unije.

- Neophodno je utvrditi i druge kriterijume o potrebnom broju zaposlenih, a prvi je da budu razdvojeni gradovi i opštine. Nelogično je da budu u istom “košu”, između ostalog i zato što su u gradovima stacionirane sve republičke institucije, što automatski iziskuje veći obim poslova za određene gradske službe. Primjera radi, više posla ima Odsjek za saobraćaj grada Banjaluka, nego skoro svi zaposleni u nekoj lokalnoj zajednici - kaže Marić.

On ističe da se zakonom treba objediniti i prijem zaposlenih u lokalnim samoupravama putem Agencije za državnu upravu, uvesti u Registar zaposlenih i staviti ih u isti položaj kao državne službenike, jer ne vidi razlog da se drugačije tretira prijem u radni odnos u nekoj opštini u odnosu na neko ministarstvo.

- Mi smatramo da je potrebno usvojiti novi zakon o inspekcijskim poslovima i objediniti inspekcijske službe, tako što bi svi lokalni inspektori postali zaposleni Inspektorata RS, čime bi automatski bio smanjen broj zaposlenih u jedinicama lokalne samouprave u kojima radi oko 300 raznih inspektora - kaže Marić.

Pomoćnik ministra uprave i lokalne samouprave Republike Srpske Slavica Lukić rekla je da je Savez opština i gradova RS predložio da bude produžen rok za primjenu kriterijuma za utvrđivanje maksimalnog broja zaposlenih.

- Savez je kao razlog za produženje roka naveo da jedinice lokalne samouprave nisu u mogućnosti ovu obavezu da izvrše u zakonom propisanom roku, te da bi im za izvršenje obaveze optimalan rok bio dvije godine - poručila je Lukićeva.

Ćosić: Potreban bolji zakon

Načelnik Istočnog Novog Sarajeva i predsjednik Saveza opština i gradova RS Ljubiša Ćosić kaže da Zakon o lokalnoj samoupravi treba mnogo ozbiljnije izmjene.

- Bilo je neophodno prolongirati rok za usklađivanje broja zaposlenih, ali u narednom periodu se mora pristupiti pravljenju što kvalitetnijeg zakona. Savez opština i gradova RS je zatražio od svih jedinica lokalne samouprave da dostave svoje prijedloge da bi došli do što boljeg i sveobuhvatnijeg zakona - kaže Ćosić.

Kada je riječ o prijedlogu da bude uveden moratorijum na zapošljavanje, Ćosić kaže da su sve opštine i gradovi skoro u potpunosti zaustavili prijem novih radnika.

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )