FOTO: srpskainfo.com

Da je u Bosni i Hercegovini brak sve više “out”, a razvod “in”, pokazuju posljednji podaci Agencije za statistiku BiH.

Kao i u brojnim drugim sferama u BiH, i ti podaci su, nažalost, poražavajući pa nam iz godine u godinu pokazuju sve veći trend rasta broja razvoda i pad popularnosti brakova.

Tako je tokom prvih šest mjeseci u BiH sklopljen 7.551 brak, što, u odnosu na prvu polovinu prošle godine, pokazuje smanjenje za 6,52 odsto. U istom periodu ove godine razvedeno je 1.140 parova, što je povećanje od 5,36 odsto u odnosu na isti period lani.

Neslaganje rezultira nasiljem u porodici

Brojna istraživanja pokazala su da je brak sve manje interesantan mlađim generacijama s jedne strane, a razvod se, s druge, sve češće percipira kao rješenje nepodnošljivih bračnih odnosa.

Nada Dalipagić, ugledna advokatica i nekadašnja uvažena sutkinja, kaže kako nema nikakve dileme da je povećan broj razvoda braka. Dalipagić je podijelila vrlo interesantan podatak o tome da se broj razvoda braka povećava u vrijeme ljetnih raspusta, kao i krajem godine, pred praznike.

– Ovom temom bi se svakako mogli baviti sociolozi i psiholozi, a prema mom iskustvu, to su periodi kad bračni partneri provode više vremena zajedno i kad neslaganje dostiže kulminaciju i rezultira potpunim razlazom – govori Dalipagić.

U prijeratnom periodu osnovni razlog za razvod braka bio je alkoholizam, a potom život u zajednici, koji je rezultirao neslaganjem i nesporazumima.

– Danas je osnovni razlog neslaganje, koje rezultira nasiljem u porodici. Nasilje je zabrinjavajuće i ima oblike koji mogu biti apsolutno neshvatljivi i neprihvatljivi, a idu od fizičkog, psihičkog do seksualnog zlostavljanja. Najviše zabrinjava što se zlostavljanje direktno odražava na djecu i ona su najveće žrtve ovakvih zajednica – ističe Dalipagić.

Profesor Marko Romić, specijalista traumatske psihologije, kaže da su ljudi danas sve manje spremni na kompromise i na famozno trpljenje, pogotovo, navodi, mlađi parovi nisu naučeni na takve situacije.

– S druge strane, životne okolnosti, koje postaju sve teže za cijelu zajednicu, jednostavno, dovode ljude do povećanih i intenzivnijih frustracija, što troši naše mentalne, fizičke i psihičke kapacitete – iznosi on.

Nažalost, kako i on naglašava, djeca su najveće žrtve takvih okolnosti i u mnogim slučajevima čini mu se da oni koji se razvode, ne vode dovoljno računa o posljedicama tog procesa za dijete.

– Brojne su situacije u kojima je razvod jedino moguće rješenje i u kojima se čovjek upita, ako djeca žive u svakodnevnoj svađi, nije li za njih bolje da se roditelji razvedu – govori Romić.

“Htio sam prekinuti bunilo”

Koliko je razvod braka traumatično iskustvo, ovaj poznati psiholog osjetio je na vlastitoj koži. U svojevrsnoj ispovijesti za Avaz prof. Romić, koji je prije 10 godina odlučio staviti tačku na svoj brak nakon 16 godina zajedničkog života, u kojem se rodilo dvoje djece, kaže kako je taj proces teško proživljavao.

Još uz činjenicu da je on bio taj koji je inicirao razvod, ali i kao osoba koja je, takoreći, imala olakotne okolnosti u cijeloj toj priči s obzirom na to da su na njegovu stranu stali i porodica bivše supruge, prijatelji i poznanici.

– Iako sam znao šta me čeka, bio sam toliko traumatizovan da noćima nisam mogao spavati, a potom, kad bi me san svladao, probudio bih se i nisam znao ko sam, gdje sam, nisam znao ko je moj sin, koji je tada, kao sedmogodišnjak, spavao pored mene… Htio sam prekinuti to bunilo, a nisam znao kako. To je za mene bio užas. Mnogi razvod dožive kao nekakvo oslobađanje, ali vidjeti nesreću i takvu tugu u očima svoje djece, bilo mi je nešto najstrašnije što sam doživio, a to može razumjeti samo onaj koji je to prošao – iznio je on.

Ulazak u novu vezu

Kad s ove vremenske distance posmatra stvari, prof. Marko Romić govori kako ni u najluđem snu ne bi mogao zamisliti situaciju da je, nakon razvoda, već nekoliko godina u vezi, za koju kaže da je veoma stabilna, kvalitetna i vrlo neobična.

– Neobična je po tome što je žena s kojom sam u vezi, takođe razvedena i njeno dvoje djece i moja se veoma dobro slažu i vole. Njena djeca jako vole mene i ja njih i mi smo vrlo neobična priča i po tome što je moja sadašnja partnerka u dobrim odnosima sa mojom bivšom suprugom, a i ja sam sada u dobrim odnosima sa mojom bivšom ženom – iskren je prof. Romić.

Sporazum ili tužba

Koliko će trajati razvod i cijela procedura, zavisi od toga hoće li se supružnici razići sporazumno ili će to zahtijevati tužbom.

Uz sudske procedure, supružnici moraju biti spremni i na finansijske izdatke.

Najprije se sudu mora uplatiti iznos od 150 KM, dok zastupanje advokata, uglavnom, košta oko 700 KM ako je riječ o sporazumnom razvodu, a 1.000 KM kad se pokreće tužbeni zahtjev.

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )