FOTO: InfoBijeljina.com

Da je pred neimarima u Republici Srpskoj neizvjesna sezona potvrđuje podatak da je u aprilu ove godine izdato svega 87 građevinskih dozvola, što je za 7,4 odsto manje u odnosu na isti period lani, a u građevinskim preduzećima kažu da su tome kumovale komplikovane administrativne procedure i masovni odlasci radnika.

Prema podacima Republičkog zavoda za statistiku, u aprilu ove godine u objektima za koje su izdate građevinske dozvole predviđena je izgradnja 159 stanova, što je za 38,4 odsto manje u odnosu na isti period 2018. godine.

Statističari su izračunali da je najviše građevinskih dozvola izdato za novogradnju, odnosno 72, dok je za dogradnju i nadogradnju izdato šest dozvola, a devet za ostale rekonstrukcije.

U građevinskim preduzećima širom Republike Srpske kažu da će se pad broja izdatih građevinskih dozvola, u smislu obima posla na gradilištima, osjetiti tek u narednom periodu.

- Zgrade za koje su lani izdate građevinske dozvole još su u izgradnji. Za sada nemamo većih problema i prihvatamo onoliko posla za koliko imamo radnika. Bilo je odliva kadra, ali i dalje uspijevamo da završimo sve poslove u roku - kazao je izvršni direktor prnjavorskog građevinskog preduzeća “Gradip” Milan Bijelić.

Vlasnik i direktor teslićkog preduzeća “Falkon” Momir Smiljanić nije optimističan kada je riječ o opstanku građevinskog sektora.

- Čudna je neka klima u društvu generalno. Nedostatak radnika muči sva preduzeća, a kad nema radnika, ne možete ni prihvatiti poslove. I procedure za dobijanje građevinskih dozvola su komplikovane, a i kupovna moć stanovništva je pala, što takođe utiče na gradnju i prodaju stanova - rekao je Smiljanić i naglasio da ni sam ne zna kakva građevinska sezona ih očekuje.

U prijedorskom preduzeću “MB Modul” kažu da za sada nemaju većih problema, iako radnici svakodnevno odlaze.

- Uspijevali smo do sada da poštujemo sve rokove i da na vrijeme predamo zgrade na korišćenje. Generalno kod nas se ne osjeti pad, kada je riječ o broju izdatih građevinskih dozvola, jer smo u ovoj godini dobili skoro duplo više dozvola u odnosu na prethodnu godinu - rekao je direktor tog preduzeća Milan Mamlić.

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )