FOTO: null

Odjeljenje za društvene djelatnosti Grada Bijeljina je na 34. sjednici Skupštine Grada podnijelo Izvještaj o stanju zdravstvene zaštite neosiguranih lica na području Grada Bijeljina, u kojem je navedeno da je tokom 2014. godine iz budžeta Grada za ove nam

Broj korisnika se mijenja, a prosječno je u 2014. godini osiguravano 96 lica.

Pravo na ovu vrstu socijalne pomoću imaju neosigurana lica oboljela od malignih oboljenja, multiplaskleroze, duševnih i drugih najtežih bolesti koje po Zakonu o zdravstvenoj zaštiti spadaju u kategoriju obaveznog osiguranja. Osnovica za izračunavanje iznosa ovog osiguranja je prosječna bruto plata u Republici Srpskoj za protekli mjesec pomnožena stopom zdravstvenog osiguranja (12,5 odsto).

Pravo na zdravstveno osiguranje iz gradskog budžeta imaju lica koja spadaju u kategoriju osiguranja obaveznog vida, tj, lica koja po bilo kom drugom osnovu (poljoprivreda, biro za zapošljavanje, radni odnos...), ne mogu biti zdravstveno osigurana u životnoj dobi od 15 do 65 godina. Da bi podnosilac osvario pravo na dobijanje zdravstvenog osiguranja iz gradskog budžeta, pored bolesti koju ima i životne dobi, mora da bude građanin Grada Bijeljina, da posjeduje novu ličnu kartu, izdatu od CIPS-a Bijeljina i da ne može ostvariti ovo pravo po drugom osnovu. Odjeljenje za društvene djelatnosti redovno vrši reviziju korisnika zdravstvene zaštite, pri čemu često ima teškoća da kontaktira korisnike s obzirom da su mnogi od njih duševno oboljeli ili lica sa teškoćama u mentalnom razvoju, a otežan je i kontakt sa članovima porodica ovih lica.

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )