FOTO: null

Poslanici Skupštine Brčko distrikta usvojili su danas u prvom čitanju Nacrt zakona o zaštiti od nasilja u porodici kojim se obezbjeđuje veća zaštita žrtava nasilja.

U prvom čitanju su usvojeni i Nacrt zakona o izmjenama i dopunama Zakona o dječijoj zaštiti i Nacrt zakona o izmjenama i dopunama Zakona o socijalnoj zaštiti. 

"Izmjene i dopune Zakona o socijalnoj zaštiti na drugačiji način tretiraju utvrđivanje prava na dodatak za njegu i pomoć drugog lica. Postojaće skala korisnika, od onih koji su potpuno zavisni od tuđe njege i pomoći do lica sa malom zavisnošću", rekla je šef Pododjeljenja za socijalnu zaštitu Nataša Stevanović. 

Nacrt zakona o izmjenama i dopunama Zakona o Pravobranilaštvu i Nacrt zakona o platama i drugim naknadama pravobranioca i zamjenika u Pravobranilaštvu Brčko distrikta danas u drugom čitanju nisu dobili podršku poslanika. 

"Tražićemo da dostave novi prijedlog koji će biti primjereniji trenutku u kome se nalazimo, jer smo smatrali da plata pravobranioca ne može biti na nivou plata sudija i tužilaca", rekao je predsjednik Skupštine Brčko distrikta Esed Kadrić nakon sjednice. 

Kadrić je komentarisao i situaciju koja je nastala nakon što je poslanik Tomislav Stjepanović napustio HDZ BiH, stranku koja čini skupštinsku većinu, a ubuduće će djelovati kao nezavisni poslanik u Klubu poslanika opozicione HSS - Braća Radić. 

Stjepanović, kao ni poslanici HSS-a, nisu danas prisustvovali sjednici Skupštine. 

Kadrić smatra da će rad Skupštine, zbog svega toga biti usporeniji. 

"Danas nismo imali tačke dnevnog reda koje zahtijevaju prisustvo tri poslanika iz reda konstitutivnih naroda. Na narednim sjednicama će se pojaviti takve situacije i vidjećemo kako će se ponašati tri poslanika iz reda hrvatskog naroda koja su jutros opravdala svoje odsustvo", rekao je Kadrić. 

On kaže da ne zna kako će parlament funkcionisati ubuduće i hoće li rad biti produktivan, te podsjeća da je juče donesena jednoglasna odluka da bude nastavljen rad u ovom sastavu. 

Skupština je danas donijela više odluka, među kojima i onu o pokretanju postupka izbora i imenovanja članova Nadzornog odbora Zdravstvenog centra Brčko.

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )