FOTO: Srpska Info

U Brčko distriktu povećani su iznosi za finansiranje postupka vantjelesne oplodnje, što je obradovalo mnoge parove koji se bore sa sterilitetom.

Na zahtjev Udruženja „Beba više“, Fond Zdravstvenog osiguranja Brčko distrikta plaćaće prvi pokušaj finansira umjesto sa dosadašnjih 5.000 KM iznosom od 6.000 KM, dok se drugi i treći pokušaj umjesto sa 3.500 KM finansira sa po 5.000 KM.

– Veoma smo zadovoljni ovom odlukom koja je na dobrobit porodica koje se bore protiv steriliteta i za svoje potomstvo – kaže Željko Lazarević, predsjednik Udruženja „Beba više“.

Finansiranje vantjelesne oplodnje od strane Fonda zdravstvenog osiguranja provodi se od 2009. godine. Do 2014. finasiran je jedan, a od te godine i drugi pokušaj da bi od oktobra prošle godine bio odobren i treći pokušaj vantjelesne oplodnje za koji je starosna granica sa 42 pomjerena na 45 godina starosti žena.

Inicijative su uglavnom dolazile iz Udruženja „Beba više“ i nailazile na pozitivne odgovore nadležnih institucija pa se ovdje nadaju da će i njihov zahtjev za izmjenu odluke o uslovima za ostvarivanje prava u postupku trećeg pokušaja vantjelesne oplodnje biti prihvaćen.

– Pokrenuli smo inicijativu kako bi izmjenili odluku koja propisuje da pravo na treći pokušaj vantjelesne oplodnje imaju žene do 45 godina starosti ali pod uslovom da su prethodno prošle dva pokušaja vantjelesne oplodnje koji se finansiraju iz subvencija Fondu zdravstvenog osiguranja. Smatramo da to pravo treba omogućiti i ženama koje su prethodno uz pomoć nekog drugog fonda ili vlastitim sredstvima finansirale dva prethodna pokušaja – objašnjava Lazarević.

Dodaje da je zahtjev upućen nadležnom odjeljenju za zdravstvo i da se nada da će se o njemu Vlada pozitivno izjasniti.

– U našem udruženju do sada je rođeno deset beba što smatramo najvećim postignutim uspjehom. Imamo i jednu trudnoću tako da se nadamo skorom povećanju broja beba rođenih postupkom vantjelesne oplodnje – kaže Lazarević.

On ističe da parovima, koji se bore sa sterilitetom treba više podrške cjelokupnog društva i da zbog toga pokreću brojne akcije među kojima je i poziv bankama da im daju beskamatne kredite ili smanje kamate.

– Fond troškove plaća po principu refundacije nakon sprovedenog postupka, a gotovo sve klinike zahtjevaju avansnu uplatu zbog čega su parovi prinuđni da uzimaju kredite. Još uvijek nemamo pozitivan odgovor, ali vjerujemo da će prepoznati koristi koje to može donijeti i njima i našim porodicama – kaže Lazarević.

Za više podrške zalažu se i oni koji su imali uspjeha sa vantjelesnom oplodnjom poput Kristine Nerac koja je prije par godina, nakon drugog postupka rodila djevojčicu Elenu.

– Smatram da bi Vlada trebalo da odobri finansiranje zaleđivanja embriona parovima nakon vantjelesne jer to za budžet nije mnogo, a za svaki par jeste – kaže Kristina.

Finansirana 232 pokušaja
Fond zdravstvenog osiguranja je zaključno sa prošlom godinom finansirao 232 pokušaja vantjelesne oplodne, a uspješnosti je u prosjeku oko 22 odsto. Godišnje se za ovu svrhu izdvaja oko 150.000 KM kroz poseban projekat jer se zbog nepostojanja zakona ne može obzbijediti drugačiji način.

Fond finansira postupak asistirane reprodukcije u slučajevima primarnog i sekundarnog steriliteta pa ovo pravo ostvaruju i osiguranici kod kojih je naknadno nastupio sterilitet.

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )