FOTO: danas.rs

Srpski književnik, komediograf, pisac drama, priča i eseja Branislav Nušić /1864-1938/ rođen je 20. oktobra 1864. godine.

Nušić je rođen u Beogradu kao Alkibijad Nuša od oca Đorđa, cincarskog porijekla i majke LJubice.
 
NJegov otac bio je ugledni trgovac žitom, ali je ubrzo poslije rođenja sina izgubio bogatstvo. Porodica se preselila u Smederevo, gdje je Nušić proveo djetinjstvo, te završio osnovnu školu i prve dvije godine gimnazije.
 
Studiranje pravnih nauka započeo je u Gracu, a nastavio u Beogradu, gdje je i diplomirao na Velikoj školi.
 
Prva knjiga koju je Nušić objavio bile su "Pripovetke jednog kaplara" 1886. godine, zbirka kratkih priča i crtica nastalih na osnovu priča iz rata.
 
Kao zvaničnik Ministarstva spoljnih poslova, imenovan je za pisara konzulata u Bitolju, a zatim i za konzula u srpskom konzulatu Prištini, gdje je tokom službovanja bio svjedok stradanja srpskog stanovništva, što je opisivao u svojim pismima koja su postala poznata kao "Pisma konzula".
 
Godine 1900. imenovan je za sekretara Ministarstva prosvjete, a ubrzo posle toga postao je dramaturg Narodnog pozorišta u Beogradu, da bi 1904. bio imenovan za upravnika Srpskog narodnog pozorišta u Novom Sadu.
 
Zajedno sa učiteljem Mihajlom Sretenovićem osnovao je prvo dječije pozorište.
 
Godine 1905. godine preselio se u Beograd, gdje je počeo da se bavi novinarstvom. Osim pod svojim imenom, pisao je i pod pseudonimom Ben Akiba.
 
Napustio je zemlju sa vojskom tokom Prvog svjetskog rata i boravio u Italiji, Švajcarskoj i Francuskoj.
 
Branislav Nušić je bio plodan pisac, poznat po svom upečatljivom humoru. Pisao je o ljudima i njihovoj prirodi.
 
Najznačajniji dio njegovog stvaralaštva su komedije, od kojih su najpoznatije: "Gospođa ministarka", "Narodni poslanik", "Sumnjivo lice", "Ožalošćena porodica", "Pokojnik"...
 
Bio je predsjednik Udruženja jugoslovenskih dramskih autora i član Srpske kraljevske akademije.
 
Nušićeva djela su od 1950. godine do danas adaptirana u pedesetak bioskopskih i televizijskih filmova. 
Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )