FOTO: Glas Srpske

Stranke sa sjedištem u Sarajevu vješto izbjegavaju odgovor na pitanje da li podržavaju prijedlog lidera SNSD-a i predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Milorada Dodika da ulazak migranata u BiH bude onemogućen potpunim zatvaranjem granice.

Za razliku od političkih partija iz Banjaluke, kao i predstavnika HDZ BiH, koji otvoreno podržavaju Dodikov prijedlog, iz najjačih parlamentarnih stranaka čije je sjedište u Sarajevu SDA i SDP BiH izbjegavaju direktan odgovor na pitanje da li podržavaju postavljanje žice na granici sa Srbijom i Crnom Gorom.

- Granicu BiH prema rutama gđe dolaze migranti treba učiniti neprolaznom i potpuno hermetički zatvoriti - rekao je Dodik nedavno u Banjaluci.

Prije njega je i ministar bezbjednosti BiH i funkcioner SDS-a Dragan Mektić rekao za “Glas Srpske” da “ne bi imao ništa protiv da BiH svoju granicu zaštiti po uzoru na Mađarsku, odnosno da postavi žicu i tako onemogući ilegalni prelazak granice”.

- Ja lično bih sutra pristao na to, ali ne mogu ništa da uradim na svoju ruku, jer o tome ne odlučuje ministar bezbjednosti - rekao je Mektić.

Predsjednik Regionalnog odbora HDZ BiH sjeverozapadna Bosna Dragan Juričević, koji je i zamjenik direktora Sekretarijata za raseljena lica i migracije RS, kaže da nema ništa protiv bilo koje na zakonu utemeljene ideje, koja će pomoći da bude prevaziđena migrantska kriza.

- Koliko znam, na sastanku organa HDZ BiH nije bilo govora o tom konkretnom prijedlogu predsjedavajućeg Predsjedništva BiH, ali vjerujem da je u čestim Dodikovim susretima sa liderom HDZ BiH Draganom Čovićem bilo govora i o takvoj ideji, koju ja lično podržavam. U petak sam bio u Bihaću i uvjerio se da nije riječ o ekonomskim migrantima, jer gotovo svi oni imaju mobilne telefone posljednje generacije, što svakako ne priliči nekome ko tvrdi da je napustio svoj dom zbog teških uslova života - kaže Juričević.

On dodaje da bi, ako ne baš potpuno hermetičko zatvaranje, onda mnogo bolja kontrola granice sigurno dovela do manjeg priliva migranata.

- Znam da su bošnjačke stranke predlagale da za kontrolu granice budu angažovani pripadnici Oružanih snaga BiH, ali je ministarka odbrane Marina Pendeš odbacila taj prijedlog, uz obrazloženje da bi to bilo i protivzakonito i neustavno - kaže Juričević.

S druge strane jedini funkcioneri SDA koji su odgovorili na naše pozive su član Predsjedništva ove stranke i potpredsjednik RS Ramiz Salkić i ministar raseljenih lica i izbjeglica Federacije BiH, ali i poslanik u Narodnoj skupštini Republike Srpske Edin Ramić, koji je takođe član Predsjedništva SDA.

Salkić je kratko rekao da je pitanje u vezi sa migrantima i zatvaranjem granice pitanje za funkcionere u Savjetu ministara i institucije na nivou BiH, a identičan stav ima i Edin Ramić, koji je ipak bio nešto rječitiji, ali bez konkretnog odgovora.

- Treba ojačati kontrolu granice, jer očigledno da u ovu zemlju ulazi ko kako hoće, ali što se tiče hermetičkog zatvaranja granice i postavljanja žice, to nikada nije bilo na dnevnom redu Predsjedništva SDA. To je pitanje za Savjet ministara i Predsjedništvo BiH, koji mogu da donesu odluku o zatvaranju granice na taj način ili o jačoj kontroli granice angažovanjem Oružanih snaga BiH - rekao je Ramić za “Glas Srpske”.

Ne kao Orban

Predsjednik Glavnog odbora SDP-a BiH Saša Magazinović kaže da je obaveza svih institucija da doprinesu efikasnijoj kontroli granice i da je jačanje kontrole dobrodošlo, ali ne na način koji predlaže Milorad Dodik.

- Ja sam prije migrantske krize sjeo u automobil i pokazao da se granica između Srbije i BiH može preći bez ikakvih problema, ali kada sam snimak postavio na “Fejsbuk”, mnogi su me ismijavali i nazivali populistom. Međutim, kada je nastupila migrantska kriza, upravo oni koji su me ismijavali bili su najglasniji da treba pojačati kontrolu granice. Naravno da treba i to ne samo zbog migranata, ali nisam za “orbanovski” ili “trampovski” pristup i postavljanje žica i ograda, jer to sav civilizovan svijet osuđuje - kaže Magazinović.

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )