FOTO: InfoBijeljina

Šta su pokazali rezultati nedavno održanih opštih izbora. Prof. Perišić: Izborom Komšića zabili autogol

Protekli opšti izbori u BiH pokazali su na terenu da su najveći protivnici Dejtonskog sporazuma i opstanka BiH - Bošnjaci!

Željeko Komšić, hrvatski član Predsjedništva BiH, izabran je bošnjačkim glasovima i tako je po treći put njihov "izborni inženjering" odradio posao. Hrvati su ponovo ostali bez svog člana Predsjedništva BiH, a naredne četiri godine će ih predstavljati čovjek kojem je prva poruka bila da će BiH tužiti Hrvatsku zbog izgradnje Pelješkog mosta. Nije Komšić zaboravio ni Srbiju, pa je tako poručio da je za njega Kosovo nezavisna država, ali da BiH neće priznati Kosovo jer je Milorad Dodik u Predsjedništvu BiH.

Prvim porukama Komšića, BiH već uništava i onako klimave odnose i sa Hrvatskom i sa Srbijom, a za koje najveće zasluge idu bošnjačkim političarima, prije svih na adresu Bakira Izetbegovića. Dok je Komšić već krenuo u ofanzivu, tek se čekaju zapaljive poruke bošnjačkog člana Predsedništva BiH Šefika Džaferovića, za kojeg postoje mnogi dokazi o umješanosti u ratne zločine nad Srbima na širem području Zenice, ali on ipak nije odgovarao pred pravosuđem BiH.

Izbor Komšića za hrvatskog člana Predsedništva BiH već sada za posledicu ima najavu predsednika HDZ Dragana Čovića, i Komšićevog protivkandidata na izborima, da će ova stranka ići u blokadu svih nivoa vlasti u Federaciji i Bosni i Hercegovini.

Srpski član Predsedništva BiH Milorad Dodik odmah je poručio i Komšiću i Džaferoviću da namjerava da radi u skladu sa Dejtonskim sporazumom i da samo takav rad prihvata. Zbog svega što se izdešavalo na izborima, Hrvati će, kako su poručili iz HDZ BiH, tražiti izmjene izbornog zakona i da svog člana Predsedništva biraju u kantonima gdje većinski živi hrvatski narod, a kako bi se spriječilo preglasavanje od strane Bošnjaka.

Srđan Perišić, profesor međunarodnih odnosa, kaže, za "Novosti", da su Bošnjaci sami sebi zabili autogol na proteklim izborima kada su izabrali Željka Komšića za hrvatskog člana Predsedništva BiH.

- BiH je moguća jedino onako kako je napravljena po Dejtonskom sporazumu. Ovaj dokument je i jedini mogući okvir opstanka BiH. Nažalost, Bošnjaci su izbornim inženjeringom razbili načela Dejtonskog sporazuma i antiustavnim metodama izgurali Hrvate iz Predsedništva BiH - kaže Perišić.

On dalje dodaje da Bošnjaci razbijanjem dejtonske BiH i njenog državnog uređenja rade protiv zajedničke države u koju se zaklinju.

- Na kraju će se desiti paradoks da su BiH razbili Bošnjaci i niko drugi - poručuje Perišić.

Prema njegovim riječima, zanimljivo je i da nema osuda iz međunarodne zajednice na bošnjački inženjering.

- Očito je sada i da je zvanični Zagreb pod velikim uticajem Brisela, a koji definitivno ne osuđuje izbor Komšića. Zasad je ovakav način izbora hrvatskog člana Predsedništva BiH prihvatljiv međunarodnoj zajednici - ističe Perišić.

Nebojša Radmanović, bivši srpski član Predsedništva BiH, za "Novosti" komentariše "zapaljive" izjave Željka Komšića o Pelješkom mostu i Kosovu i očekuje da će i Džaferović i Komšić retorički tako djelovati i da to nikako nije dobro za građane i za BiH u cjelini.

- Ovo sve teško shvata sarajevski politički krug. Oni nikako ne mogu da shvate da to ne koristi ni njima, ni BiH u cjelini, pogotovo takav način retorike i rada. Samo dogovor u BiH, a koji treba da počinje u Predsedništvu BiH, koristi državi i svim građanima - ističe Radmanović.

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )