FOTO: N1

Iz SNSD je poslata jasna poruka pred sastanak lidera SNSD - HDZ BiH - SDA, da ukoliko se ne postigne konačni dogovor i bude nastavljena opstrukcija formiranja Savjeta ministara neće funkcionisati ni drugi organi BiH. Sastanak lidera pomenute tri stranke Milorada Dodika, Dragana Čovića i Bakira Izetbegovića biće održan u srijedu.

Predsednik SNSD Milorad Dodik poručio je povodom sastanka da ukoliko se nastavi sa blokadama formiranja Savjeta ministra u tom slučaju neće funkcionisati Predstavnički i Dom naroda parlamenta BiH.

- Ako pustite da radi aktuelni Parlament BiH, legalizujete sastav Savjeta ministara u tehničkom mandatu, što nije volja Republike Srpske, njenih ljudi i uopšte građana BiH koji su glasali na prošlim izborima - rekao je Dodik.

On je poručio da na pregovore sa SDA idu sa poznatim stavovima, a to je da Srbima u Savjetu ministara pripada pozicija predsedavajućeg i tri ministra od ukupno devet, kao što je bilo u proteklom mandatu.

Drago Vuković, politički analitičar, kaže za "Novosti" da se iz čitave situacije oko formiranja vlasti BiH može zaključiti da samo u BiH ideš na izbore da posle nemaš vlast!

- U BiH, prije svega zbog politike SDA i bošnjačke političke elite, imamo na sceni omalovažavanje volje građana koji su izašli na izbore. SDA drži ključ u formiranju vlasti i kako se sada ponašaju, oni su najveći neprijatelj BiH i zbog njih BiH prijeti opšti kolaps i paraliza rada institucija - ističe Vuković.

On dodaje da ukoliko propadnu i najavljeni razgovori na relaciji SNSD - HDZ BiH - SDA, BiH prijeti da postane država u "tehničkom mandatu", odnosno da ne funkcioniše ni izvršna ni zakonodavna vlast - kaže Vuković.

Prema njegovim riječima BiH sada funkcioniše u nefunkcionalnom stanju, što je jedan veliki paradoks.

- SDA i bošnjačka elita ne odustaju od nametanja svojih protivustavnih rješenja i pokušaja da se pravi unitarna BiH. Ustav BiH i Dejtonski sporazum jasno su propisali kako se formira vlast, ali očigledno Bošnjacima to smeta - kaže Vuković.

Inače, pred najavljeni sastanak predsednik SNSD Milorad Dodik je proteklog vikenda održao i sastanak užeg rukovodtva SNSD.

- Ne vjerujem u dobre namjere Bošnjaka da završe tu klackalicu oko formiranja Savjeta ministara, iako ga je potrebno formirati što prije, jer je EU to tražila kao jedan od uslova davanja mišljenja BiH za kandidatski status. To bismo onda mogli da odrađujemo do kraja godine i pokušamo da BiH stavimo u orbitu kandidata za članstvo u EU, ali to će očigledno biti teško zbog pomenute i organizovane opstrukcije - rekao je Dodik.

On je ocjenio da je u BiH ozbiljno teška situacija, jer se dešava potpuna paraliza rada organa. 

Portparol SNSD Radovan Kovačević izjavio je da je jedina instanca koja se bruka zbog neformiranja Savjeta ministara jeste BiH, a Srpska je ta koja je potpuno stabilna i sada samo čeka da prestane da bude talac nesređenih odnosa u FBiH.

- Smatramo da je krajnje vrijeme da se formira Savjet ministara i da se pokaže da BiH može da funkcioniše na bilo koji način. Ovo što se sada događa, to što nije izabrana čak ni delegacija za Savjet Evrope, pokazuje u kakvoj situaciji se BiH nalazi - konstatovao je Kovačević.

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )