FOTO: null

Predsjednik Srpske demokratske stranke Mladen Bosić kazao je danas novinarima u Banjaluci da obimna dokumentacija koju je priložio sudu ide u prilog tvrdnje da je Milorad Dodik omogućio sebi i drugim ljudima zloupotrebom svog položaja sticanje milionskih

On je nakon ročišta, u tužbi Milorad Dodik protiv Mladena Bosića, održanom u Osnovnom sudu u Banjaluci kazao da će se glavna rasprava održati u novembru, izrazivši žaljenje što je sudija odlučila da odbije sve svjedke koje je odbrana navela i koji bi potvrdili istinitost izrečenih tvrdnji.

"Ali, ima i dalje dovoljno i podataka i dokumenata koji nedvosmisleno ukazuju na milionske krađe, iznošenje novca iz Republike Srpske u inostranstvo i na jednu sistematsku pljačku Republike Srpske, a u skoro svim aferama je na neki način umiješana i Investiciono razvojna banka", rekao je Bosić.

Rekao je da je da situacija s ,,Boskom", više nego očigledna i tu nema nikakve dileme o čemu se tu radi.

"Situacija sa preduzećem “Eko fruit” gdje je čovjek podnio zahtjev IRB da mu dodijele kredit u petak, a odmah u ponedeljak Odbor (kreditni) je dodijelio taj kredit, a onda nakon izvjesnog vremena taj čovjek je prepisao višemilionsku imovinu na sina Milorada Dodika. Znači, mnogo je dokaza koje neće biti teško prezentovati", kazao je Bosić, naglašavajući da uprkos svemu vjeruje u nepristrasnost suda.

"Vrlo je intereanstna lista svjedoka. Tu ima starih ministara, ali i u u aktuelnoj vladi. Ima ljudi koji bi potvrdili da su prisustvovali činovima korupcije. Žao mi je što je tako, ali ovo nije kraj. Ovo je parnični postupak i ja ću svakako napraviti krivične prijave", rekao je lider SDS.

Bosić očekuje od pravosuđa da se pozabavai priloženim predmetima i vjeruje da će kada prestane politički pritisak na pravosuđe svi na kraju krajeva morati da polože račune za ono šta su radili.

"Naš cilje je da pred zakonom u Republici Srpskoj svi budu jednaki, da se ne ganjaju samo sitni lopovi, nego da pred lice pravde dođu oni koji su omogućili milionske prevare i krađe", ponovio je lider SDS.

Na pitanje da otkrije neke od svjedoka, koje je priložio u svojoj odbrani, Bosić je rekao da su razno-razni razlozi zaštio su svedoci pozivani.

"Neki su pozivani, između ostalog, i prilikom potpisivanja štetnih ugovora, zašto su ih potpisali i da potvrde vjredostojnost tih ugovora. Iz ove vlasti ima takođe ministara koji su bili u prethodnoj vlasti, kada su ti ugovori sklapani, a sve je bilo pod patronatom Milorada Dodika", pojasnio je Bosić.

Odbijajući da otkrije imena svjedoka, Bosić je rekao da je očekivao od suda da ih pozove i obaveže. 

"Druga stvar za koju mislim da nije u redu je činjenica da je sud odbio da službenim putem zatraži informaciju i dokumentaciju od institucija Republike Srpske, koje su odbile nama (odbrani) da dostave tražene dokaze. Ali, bez obzira na sve to, ima dovoljno dokaza u sudu. Meni je drago što sam te dokumente o aferama uspio da ubacim u pravosudni sistem", rekao je Bosić, Ako su odbijeni svi svjedoci, kaže da je očigledno da su u ovom procesu ostali samo on i Dodik.

Bosić je na kraju rekao da će svaki od ovih slučajeva koji su tokom ovog procesa navedeni kao podrška činjenicama i njegovoj tvrdnji o milionskoj krađi će biti prosleđeni tužilaštvima.

"To će biti krivične prijave na osnovu kojih očekujem da se pokrenu procesi", zaključio je Bosić.

Ročište po tužbi Milorada Dodika protiv Mladena Bosića počelo je 8. aprila i do sada su održana tri u Osnovnom sudu u Banjaluci.

Osnov Milorada Dodika za tužbu je ranija Bosićeva konstatacija da je “Milorad Dodik, čovjek koji je sve slagao u vezi s referendumom o otcjepljenju Republike Srpske, vraćanju nadležnosti u pravosuđu s nivoa BiH, reviziji privatizacije, obračunu s kriminalnom i koji je ukrao milionske iznose, za nekoga može reći da je lažov”.

Predsjednik SDS Mladen Bosić je ovo rekao reagujući na prethodne Dodikove navode.

Dodik je inače Bosića tužio zbog dijela rečenice „da je ukrao milionske iznose“, ali ne i za dio rečenice koja se odnosi da je Dodik "sve slagao u vezi s referendumom o otcjepljenju Republike Srpske, vraćanju nadležnosti u pravosuđu s nivoa BiH, reviziji privatizacije, obračunu s kriminalnom".


Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )