FOTO: null

Dugo očekivano pripremno ročište na banjalučkom Osnovnom sudu po tužbi Milorada Dodika, predsjednika RS, za klevetu protiv Mladena Bosića, predsjednika SDS-a, održano je danas u Banjaluci.

Dodik je Bosića tužio zato što je Bosić u jednoj emisiji rekao da je Dodik ukrao milione. Oba lidera dvije najjače stranke u RS zakazala su nakon ročišta pres-konferencije na kojima su razmijenili međusobne optužbe.

Bosić je rekao da ostaje pri svim svojim navodima, optuživši Dodika da je ratni profiter koji je u ratu prodavao visokoakciznu robu.

"To se u običnom žargonu zove ratno profiterstvo. Dok je stvarana RS, dok su borci ginuli za RS, Milorad Dodik se bavio švercom nafte i cigareta. Za to vrijeme je sticao veliku imovinu", rekao je Bosić.

Dodik, koji u odštetnom zahtjevu za duševne boli od Bosića traži deset hiljada maraka, tvrdi da su svi dokazi koje je Bosić podnio ili već ranije odbijeni na sudu kroz niz presuda ili odbačeni.

"Bosić će morati na kraju da se suoči sa neistinom i lažima koje iznosi jer naprosto nema nijedne krivične presude, niti se vodi ijedan postupak protiv Milorada Dodika koji je u bilo kojoj fazi i u vezi sa bilo kakvim krivičnim djelima krađe", rekao je Dodik.

Bosić je rekao da se njegovi dokazi, osim na ratni period, odnose i na imovinski karton Dodika od 2002. do 2014. godine, na kojem namjerava da dokaže nesrazmjer Dodikove prijavljene i stvarne imovine.

"Dodik je dobio poklon od skoro tri miliona maraka od vlasnika firme Fruit Eco i to u vrijeme kad je IRB RS odredio njegovom sinu da dobije kredit", rekao je Bosić.

Dodik je naveo da se Bosićeva argumentacija temelji na papirima koji nisu potpisani, niti su dokaz, a treba da posluže Bosiću da dokaže krađu.

"Uvjeren sam da Bosić nema dokaza za to što tvrdi, a to što on pokušava sada da napravi medijsku karikaturu, to je dio propagande koja se vrši ili želja da medijski ostane aktivan kako bi se kasnije navodno branili za nešto u samom postupku", istakao je Dodik.

Bosić je rekao da će treća linija njegove odbrane biti bazirana na, kako je rekao, velikim neprocesuiranim aferama aktuelne vlasti u RS, koje se odnose na "Bosku", Bobar banku i druge firme. Požalio se da od institucija nije dobio dokumentaciju koja mu je potrebna, ali da su dio dokumenata pribavili na drugi način, dok ostatak očekuju da dobiju od suda.

Dodik je izrazio uvjerenje da će sud, shodno dokazima, kojih nema za Bosićeve tvrdnje, donijeti odluku da je Bosić lagao.

"Sve je laž, ali šta da radimo, neki ljudi misle da je ovo način na koji treba politički da djeluju", naglasio je Dodik.

Sljedeće ročište zakazano je na Osnovnom sudu za 19. maj. Dodik je rekao da se na današnjem ročištu nije pojavio zato što je ono bilo samo pripremno.

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )