FOTO: null

U Bijeljini će sutra biti svečano obilježene 24 godine od odbrane grada, najavljeno je danas iz Gradske boračke organizacije.

Parastos će biti služen u 18.00 časova u Crkvi Svetog Đorđa, u 19.00 časova biće položeni vijenci na Centralni spomenik oslobodiocima, a nakon toga će u Centru za kulturu biti prikazana izložba ratnih fotografija. 

Predsjednik Gradske boračke organizacije Miodrag Stevanović je na konfrenciji za novinare govorio o dugoj istoriji stradanja Srba na ovim prostorima i istakao da je pobjeda u Bijeljini veoma značajna za zaštitu srpskog naroda i za stvaranje Republike Srpske. 

Stevanović je rekao da je odbranom Bijeljine spriječen plan o presijecanju puta ka Krajini koji je kasnije bio "koridor života", a stvorena je velika srpska teritorija na kojoj je utočište tokom rata koji je uslijedio našlo više od 100.000 izbjeglica. 

"Dan odbrane Bijeljine je jedan od najznačajnjih datuma u novijoj istoriji Republike Srpske koji sa ponosom obilježavamo i čuvamo sjećanje na sve borce koji su pali za slobodu", rekao je Stevanović. 

Nekadašnji oficir JNA i pripadnik kontraobavještajne službe Zoran Vasić rekao je na konferenciji za novinare u Gradskoj boračkoj organizaciji da je napad muslimanskih paravojnih formacija na Bijeljinu 31. marta 1992. godine bio teroristički napad. 

On kaže da je taj mučki napad bio dio plana Patriotske lige i Zelenih beretki na stvaranju islamske države na prostorima BiH. 

"Akcija terorista u Bijeljini bila je daleko ranije planirana", ocijenio je Vasić i istakao da o karakteru rata koji je uslijedio govori činjenica da Patriotska liga slavi svoje godišnjice godinu dana prije datuma početka rata u BiH, kao što i pripadnici Armije BiH ratni staž evidentiraju godinu prije početka rata u BiH.

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )