FOTO: null

Opštinske boračke organizacije Bijeljine, Zvornika i Ugljevika najoštrije su danas osudile hapšenje demobilisanih srpskih boraca i selektivnu pravdu kojom Tužilaštvo i Sud BiH kreiraju sliku Republike Srpske kao zločinačke tvorevine.

Na konferenciji za novinare u Gradskoj boračkoj organizaciji u Bijeljini rečeno je da je noćas i jutros u regiji uhapšeno više od 10 nekadašnjih srpskih boraca, dva u Ugljeviku, osam u Zvorniku i još nepoznat broj u Bijeljini.

Predsjednik opštinske boračke organizacija Zvornika Vladan Matić istakao je da su ljudi koji su stvarali Republiku noćas uhapšeni na vrlo grub način, iako su svi već najmanje pet puta do sada bili na saslušanju u Tužilaštvu BiH.

"Ponižava i boli to što su hapšenja Srba snimale i kamere Federalne televizije", istakao je Matić.

On je poručio da vlast Republike Srpske i predstavnici Srpske u zajedničkim organima BiH moraju odmah, sad, konačno da zaustave optuživanje i hapšenje samo Srba, što je nazvao osvetom za neostvarene političke i ratne ciljeve Bošnjaka u BiH.

Matić je naveo primjer jednog tužioca koji je do sada optužio 14 srpskih boraca iz Birča i Podrinja, koji su odležali po zatvorima ukupno 35 godina prije nego što su presude "pale" na drugostepenim organima.

"Mač nam je iznad glave i nešto se mora uraditi, jer na onih dva Bošnjaka i četiri Hrvata koji su nedavno uhapšeni za zločine nad Srbima, sada će sigurno pohapsiti, srazmjerno praksi, 204 srpska borca iz otadžbinskog rata", zaključio je Matić.

Demobilisani borci iz regije poručili su da je cijeli svijet danas "bure baruta", ali da je posebno opasno ponovo raspirivati nacionalne strasti u BiH stalnim nepravdama kojima se negira srpsko nacionalno biće.

Predsjednik Opštinske boračke organizacije Ugljevik Jovan Marinković i sekretar Gradske boračke organizacije Bijeljine Radan Ostojić pozvali su vlast Republike Srpske da pruži svu neophodnu pravnu i finansijsku pomoć progonjenim stvaraocima Srpske.

Ostojić je rekao da svako novo hapšenje Srba pogađa, ali ne iznenađuje srpske veterane, jer je očigledan cilj da se osuđivanjem Srba "zatrpaju" stravični zločini i gologota srpskog naroda na brojnim stratištima tokom rata u BiH.

"Mi koji smo Republiku stvarali, nećemo to dozvoliti", poručio je Ostojić u ime boračkih organizacija u regiji.

Po naredbi Tužilaštva BiH, u Bijeljini, Zvorniku i Ugljeviku jutros je uhapšeno 10 osoba zbog osnovane sumnje da su počinili zločin protiv čovječnosti na području Zvornika 1992. godine.

Uhapšeni su Goran Maksimović, LJiljan Mitrović, Radivoje Đorđić, Slavko Perić, Mile Vujović, Vukašin Drašković, Gojko Stevanović, Cvjetko Popadić, Rajo Lazarević i Mićo Manojlović.

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )