FOTO: null

Katastrofalne poplave koje su prije godinu razorile RS pričinile su nesagledivu štetu, a stanovništvo koje je tada započelo bitku za novi život i danas se bore da stanu na noge.

Kuće su mahom obnovili i njive zasijali, ali će proteći godine da nadoknade sve što su im nezapamćene poplave odnijele. Svježe okrečeni zidovi, novi podovi i stolarija prikrili su tragove onoga što je vodena neman učinila. I pored pomoći i humanosti koja je lani stala pred ogromnu nevolju posljedice potopa su još vidljive. Već prvi pomen prošlogodišnjih majskih dana u potopljenim gradovima izaziva dubok uzdah iz kojeg uglavnom slijede riječi: “Bilo, ne ponovilo se”.

Rane od poplava vidaju još na području Bijeljine. Mnoge kuće su iznova sagrađene. Naselja Dvorovi, Janja, Amajlije i Popovi samo su neka kroz koja je voda protutnjala i ostavila haos. Milan Savić iz Amajlija kaže da će domaćinstvima trebati još mnogo vremena da stanu na noge.

- Sanirali smo kuće, ali samo dio. Još mnogo muke, znoja i novca će nam trebati da budemo kao nekada - ističe Savić.

Gradonačelnik Mićo Mićić ističe da je šteta od poplava na području Bijeljine bila najveća u Srpskoj.

- Još se oporavljamo. Preživjeli smo katastrofu. Šteta je oko 400 miliona KM. Dvije trećine obradivog zemljišta bilo je pod vodom. Više od 40.000 ljudi i 10.000 objekata bilo je ugroženo, a oko 10.000 stanovnika evakuisano. To govori o razmjerama katastrofe - rekao je Mićić.

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )