FOTO: null

U Okružnom sudu u Banjaluci nastavljeno suđenje Nenadu Beriću i Aleksandru Saviću. Terete se za podstrekavanje na teško ubistvo i pokušaj ubistva

Bio sam naivan i povjerovao u ubjedljivu priču Nenada Berića da može da mi sredi oslobađajuću presudu, za šta sam mu platio oko 30.000 KM. Kada sam shvatio da me laže, tražio sam da mi vrati pare, ali me je "zavlačio", a onda je pokušao da me ubije, vjerovatno da se za to ne bi saznalo.

To je, u Okružnom sudu u Banjaluci, ispričao bivši profesor Tehnološke škole Spaso Šakota, na suđenju Nenadu Beriću i Aleksandru Saviću, optuženima da su 3. oktobra prošle godine postavili četiri bombe ispod njegovog "mercedesa" u Banjaluci. Usled eksplozije, lakše su ranjeni Šakota i Ilija Jokić. Tom prilikom je došlo do požara, u kome je oštećeno više vozila, poslovnih prostora, stanova, a bili su ugroženi i ljudi u okolnim zgradama.

Optužnicom se Berić tereti za podstrekavanje na teško ubistvo i nedozvoljeno posjedovanje bombi, a Savić za pokušaj ubistva, jer je na Berićev nagovor podmetnuo bombe na točkove "mercedesa".

Šakota je ispričao da ga je Savić pozvao i upoznao s Berićem, nakon što su saznali da mu se sudi za seksualno uznemiravanje učenica, navodeći da mu mogu pomoći s tim problemom. Kada su se sastali, Berić mu se predstavio kao čovek koji može da "sredi" teška krivična djela, kao što je ubistvo. Tvrdio je da poznaje predsednika banjalučkog Okružnog suda, šeficu krivičnog odjeljenja, te mnoge sudije koji mogu da mu srede oslobađajuću presudu.

Šakota tvrdi da je želio da ga neko sasluša, kako bi "objasnio" da mu je "proces montiran". Međutim, on tvrdi da ga je Berić ubijedio da može da mu sredi oslobađajuću presudu i da će ga to koštati 30.000 KM.

- Pustio mi je snimak njegovog razgovora sa ženom koja je pričala na ekavici i navela da to može da sredi. Rekao mi je da je riječ o šefu krivičnog odjeljenja Okružnog suda, i ja sam mu povjerovao - rekao je Šakota.

Međutim, Okružni sud je njegov predmet vratio na novo suđenje Osnovnom sudu. Šakota kaže da je tada posumnjao da ga Berić laže i obmanjuje, što se ispostavilo kao tačno. Zahtjevao je pare nazad, ali mu je ovaj tvrdio da će sve srediti s predsednikom Osnovnog suda. Berić je počeo da ga izbjegava, da ne odgovara na pozive.

- Tražio sam da mi napiše potvrde da sam mu dao novac, a on je iz džepova izvadio dva bunta novčanica i rekao: "Ma kakve potvrde, ja radim mnogo ozbiljnije stvari..." I, opet sam povjerovao - kaže Šakota.

Priča se mjesecima razvlačila. Šakota kaže da mu je i Savić potvrdio da je Berić bio u kancelariji predsednika suda. Nedugo posle toga Šakota dobija poziv za suđenje, koje je odgođeno jer je dojavljeno da je u sudu postavljena bomba. Kasnije je ponovo zakazano suđenje, ali je sudu opet dojavljeno o postavljenoj bombi. Tad je, kako kaže, posumnjao da Berić stoji iza toga, ali to nikad nije dokazano. U međuvremenu je njegov advokat dobio poziv od "žene koja priča ekavicom" da dođu kod predsednika suda na sastanak, i to nekoliko sati prije nego što mu je zakazano izricanje presude. Šakota kaže da je pomislio da je to to. Međutim, ujutro kada je krenuo kolima u rikverc došlo je do eksplozije.

- Čuo sam kako je nešto krcnulo, i vidjeo da je ivičnjak metar i po od mene. Ponovo je nešto krcnulo, a onda je odjeknula eksplozija. Šajba se rasula na sve strane, a ja sam istrčao iz auta. Ponovo se čulo dum-dum, tri ili četiri eksplozije. U panici, pobjegao sam u kafić. Odmah mi je bilo jasno da Berić stoji iza toga, ali sam insistirao na tome da s policijom odem na izricanje presudu - šest mjeseci zatvora za zadovoljenje polnih strasti pred učenicama.

Na pitanje tužioca, Šakota je negirao da je platio Beriću da mu postavi bombe pod auto.

Spaso Šakota je ispričao da je i njegov zet policajac Predrag Predić imao problem s Nenadom Berićem, kome je platio 2.500 evra da mu sredi da dobijanje hrvatskog pasoša?! Dobijenje pasoša mu nije sredio i posle mnogo peripetija vratio mu je pare. Na pitanje branilaca zašto sve to nije prijavio policiji, u kojoj mu i zet radi, Šakota kaže da to nije učinio zbog tajnosti.

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )