FOTO: pixabay

Ukus domaćeg hljeba se ne može uporediti s proizvodima kupljenim u prodavnici ili pekari.

Teško je pronaći hljeb u pekari ili prodavnici koji je ukusniji od onog iz rerne. Postupak pripreme ukusnog hljeb je lakši uz pomoć nekoliko korisnih savjeta.

Dominique Moudart je glavni majstor jedne od najpoznatijih pekara u Londonu. Tokom karijere obišao je Francusku kako bi naučio sve recepte za pripremu hljeba i sastojke koji se koriste. Njegovi savjeti pomažu početnicima napraviti hljeb savršene mekoće i sjajnog okusa, piše Real simple.

Koristite digitalnu vagu

Mjerenje sastojaka za izradu domaćeg hljeba daleko je preciznije kada se vrši uz pomoć digitalne vage u odnosu na mjerenje pomoću čaše, šoljice ili kašike.

"Svaki gram je važan. Garantujem da će ukus i izgled biti bolji nego kada mjerite brašno nepreciznim metodama. Ne mogu objasniti ljudima koliko je važno pažljivo čitanje recepta prije nego što se počne s izradom hljeba", navodi Dominique.

Igrajte se različitim tipovima brašna

Pšenično brašno sadrži veći postotak glutena i idealno je za pripremu hljeba s kvascem ili kiselog tijesta, jer bolje raste. Možete umjesto njega koristiti i višenamjensko brašno.

Kada prestati mijesiti tijesto

U ovoj fazi pripreme često se javlja greška. Prije nego što tijesto stavite u rernu, provjerite njegovu rastezljivost. Razvucite jedan kraj u dužinu od 10 centimetara i, ako se ne raspadne, pustite ga da naraste.

Pazite na rernu

Ako su vaša peciva suva, bez rumenila ili vam treba više vremena za pečenje, vjerovatno temperatura u rerni nije dobro postavljena. Postoje termometri koji mjere toplinu direktno u rerni. Pomažu da se hljeb peče na idealnoj temperaturi.

Koristite pravi kvasac

Pekare koriste kvasac koji brzo djeluje, a u kuhinjskim uslovima najvažnije je provjeriti je li mu istekao rok trajanja. Ako jeste, hljeb neće narasti.

Dobro ga posolite

So nije važna samo zbog okusa , već s brašnom i kvascem čini da tijesto ima savršenu teksturu.

"Nemojte se bojati soli. Koristite je da bi hljeb bio ukusan, ali pazite da ne pretjerate", kaže Dominique.

Prstima provjerite je li tijesto spremno za pečenje

Riječ je o posljednjoj provjeri prije nego što uđe u rernu. Izrada dubokih rupa može smanjiti efekt kvasca, pa se tijesto povlači. Provjerite je li pravi trenutak za pečenje nježnim dodirom jagodice prsta. Trebalo bi ostati malo udubljenje koje se brzo povlači.

Dodajte mlijeko

Mala količina je dovoljna da mliječna kiselina ne bi usporila djelovanje kvasca.

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )