FOTO: novac.ba

Dok se za E.B iz Bugojna skupljala humanitarna pomoć za liječenje i preživljavanje njegove porodice, firma Apel promet uzela 15 hiljada KM podsticaja za njegovo zapošljavanje. Umjesto plate od oko 800 KM, koliko je trebao primati, firma mu davala 100KM.

E.B iz Bugojna dijalizni je pacijent i osoba sa stopostotnim invaliditetom. Oženjen je i otac troje  djece. I on i supruga su nezaposleni. Kada mu je, početkom 2017. godine, prijatelj  rekao da u Travniku postoji firma koja zapošljava osobe sa stopostotnim invaliditetom i da bi trebao tamo da traži posao nije oklijevao.

Odmah nakon prvog kontakta dobio je posao u firmi za zapošljavanje osoba sa invaliditetom Apel promet iz Travnika. Iz firme su ga odmah obavijestili da na posao ne mora dolaziti. Bit će prijavljen. On i njegova porodica imat će zdravstveno osiguranje. Imat će platu. Mjesečno 100 KM. Sve što bude uplaćeno na njegov račun preko tog iznosa dužan je da vrati u firmu. Direktor firme mu je objasnio da će novac koji vrati služiti za dalji razvoj preduzeća i zapošljavanje novih radnika- osoba sa invaliditetom.

Zbog finansijske situacije u kojoj je bio i zdravstvenog stanja E.B pristaje na ove uslove. Ubrzo nakon što je dobio posao, zdravstveno stanje E.B se pogoršava. U 2018. godini otkazuju mu oba bubrega. Kako sa 100 KM E.B. nije mogao pokriti osnovne životne troškove, njegovi prijatelji krajem 2018. godine organizuju humantiranu akciju za prikupljanje sredstava za liječenje i pomoć porodici.

U martu 2019. godine E.B je preminuo.

Zloupotreba osoba sa invaliditetom

Firma za zapošljavanje osoba sa invaliditetom Apel promet iz Travnika u 2017. godini od Fonda za profesionalnu rehabilitaciju i zapošljavanje osoba sa invaliditetom dobila je novčani stimulans da zaposli E.B. Iz Fonda su dobili 15.750 KM za zapošljavanje E.B.

– On  ni dana nije radio u toj firmi, mi nismo znali ni gdje se nalazi ta firma, kaže za Žurnal supruga E.B.

U razgovoru za Žurnal supruga E.B kaže da nisu znali da je firma dobila poticaj za njegovo  zapošljavanje.

–Svaki mjesec njemu na račun je uplaćivana plata, svaki mjesec mi smo vraćali između 660 i 720 maraka. Dolazio je čovjek iz firme ili u grad da mu predamo novac ili kod muža u bolnicu, kaže supruga E.B.

Nakon što je E.B preminuo, iz firme Apel promet poručili su njegovoj supruzi da zadnju platu ne mora vraćati.

–Kupi nešto djeci, rekli su mi iz firme, kaže supruga E.D.

Direktor nagrađen mjestom u Upravnom odboru Fonda

Tadašnji direktor firme Apel promet bio je Ekrem Julardžija. On je ujedno i dugogodišnji predsjednik Saveza ratnih vojnih invalida Srednjobosanskog kantona. Savez je osnivač i vlasnik firme Apel promet. U ovoj firmi “zaposleno” je oko 20 osoba sa invaliditetom.

Kako saznaje Žurnal većina njih  “zaposlena” je na isti način kao i E.B. Većina njih u stvarnosti ne radi. Firma na osnovu njih i dalje dobija svake godine oko 100.000 KM poticaja od Fonda. Radnici i dalje svaki mjesec vraćaju u firmu novac od plate.

Podsticaji Fonda mogli bi ove godine biti i veći jer dugogodišnji direktor Apel prometa Ekrem Julardžija imenovan za člana Upravnog odbora Fonda za profesionalnu rehabilitaciju i zapošljavanje osoba sa invaliditetom.

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )