FOTO: glassrpske

Kinematografija u Srbiji ima dosta novih naslova da ponudi u predstojećoj 2021. godini, za razliku od prethodne, 2020, kada je uslijed pandemije korona virusa tek nekoliko projekata ugledalo svijetlost bioskopskog platna, podaci su do kojih je došao Tanjug.

Naravno, drugačije i nije moglo u situaciji kada su bioskopi ili kompletno zatvoreni ili rade skraćeno uz mnoga druga ograničenja.

Veliko je, međuitm, pitanje kako će sve to izgledati u novoj godini i dokle će kovid-19 vladati svijetom, ali filmski radnici su bili veoma vrijedni i iznedrili zanimljive filmske priče različitih žanrova, stilova i estetike.

Prethodna 2020. godina bila je u znaku ogromnog međunarodnog uspjeha filma “Otac” Srdana Golubovića (nagrade u Berlinu), koji je imao i redovnu bioskopsku distribuciju i obišao domaće festivale, koliko je to bilo moguće u eri pandemije.

Nagrade je dobila i drama “Oaza” Ivana Ikića na festivalu u Veneciji, jedino što taj film još nije imao redovno prikazivanje u srpskim bioskopima, što se očekuje uskoro.

Komercijalni uspjeh postigao je i novi film, melodrama “Vikend sa ćaletom” Miroslava Momčilovića sa više od 50.000 gledalaca u Srbiji i regionu, a zapažen uspjeh imala je i biografsko-istorijska saga “Ime naroda” Darka Bajića o čuvenom srpskom političaru u Vojvodini u vreme Austrougarske Svetozaru Miletiću.

Oba filma će imati i verzije kao mini serije od pet do sedam epizoda.

Kroz bioskope su svoj put imali i debitantska ostvarenja dvije rediteljke, “Asimetrija” Maše Nešković i “A.S. (25)” Milene Grujić, kao i igrano-dokumentarni film „Sumrak u bečkom haustoru” kontraverznog Mladena Đorđevića.

U novoj godini očekuje se zvanična premijera domaćeg predstavnika za kandidaturu nagrade Oskar „Dara iz Jasenovca” Predraga Gage Antonijevića, zastrašujuća ratna drama o zloglasnom ustaškom logoru Jasenovac, a film je bio prikazan jedino u Domu kulture Gračanica.

Najavljen je i psihološki triler „Jedini izlaz” Darka Nikolića, kome je to prvi dugometražni igrani film. Radnja filma je fokusirana na udovicu (Anđelka Prpić, sada u veoma ozbiljnoj ulozi), čiji je muž nastradao pod misterioznim okolnostima, i zaplet se razvija od trenutka kada inspektor (Ljubomir Bandović) dolazi sa novim informacijama o tom slučaju.

U filmu igraju još i Danica Maksimović, Milan Čučilović, Jovo Maksić i Nikola Ristanovski.

Rediteljka Marina Radmilac je pri kraju sa svojim filmom “Aleksandar”, o iseljeniku iz Srbije koji se vraća u Beograd zbog restitucije imovine njegove porodice i s namerom da adaptira Šekspirovog “Ričarda III” u operu.

Izgleda da će se šansa pružati ženama u novoj godini, koje dobijaju priliku da rade zanimljive projekte za veliko platno, takav je i naslov “Kelti” prema scenariju i režiji Milice Tomović - dok se njihova zemlja raspada, grupa podjednako smiješnih i otkačenih osoba, pripadnici tri različite generacije, učestvuju u kostimiranoj proslavi dječijeg rođendana.

Mladi reditelj Nemanja Ćeranić, poznat po seriji “Švindleri”, tokom perioda korone snimio je manji nezavisni film „Lihvar”, ali još prije njega, i dalje čeka uveliko završen film apokalipse po uzoru na “Pobješnjelog Maksa” - projekat “Volja sinovljeva”, gdje igra impozantna glumačka ekipa - Žarko Laušević, Sergej Trifunović, Svetozar Cvetković i Petar Benčina.

Proslavljeni scenarista i reditelj, autor kultnih dela “Mi nismo anđeli”, “Rane” i “Lepa sela lepo gore” Srdan Dragojević vraća se u filmsku javnost mozaičnom višeslojnom pričom “Nebesa”, kao omnibus film iz tri poglavlja o Božjim čudima koji utiču na junake u modernoj Srbiji.

Igra velika ekipa glumaca - Srđan Žika Todorović, Miloš Timotijević, Nela Mihailović, Anđelka Prpić, Nikola Pejaković Kolja, Vanja Ejdus, Miloš Samolov, Goran Jevtić i drugi.

Legendarni režiser Slobodan Šijan dosta obećava novim projektom „Budi Bog s nama” o čuvenom filmskom autoru i kritičaru Bošku Tokinu iz perioda 20-ih godina prošlog vijeka, koji se družio sa Milošem Crnjanskim, Tinom Ujevićem, Savom Šumanovićem...

Tokina tumači Miloš Biković, Josip Broz Tito je niko drugi do sve više traženi Nebojša Dugalić, kralj Aleksandar Karađorđević je Viktor Savić, dok uz njih igraju i Sloboda Mićalović, Goran Bogdan i Momčilo Otašević.

Biković se vraća kao Maraš i treći put nakon filma i serije “Južni vetar” u bioskopskom projektu “Južni vetar: Ubrzanje” Miloša Avramovića, gdje će se pojaviti preživjeli likovi iz ove krimi sage, a njih igraju - Miodrag Radonjić, Bogdan Diklić, Aleksandar Berček, Jovana Stojiljković, dok se još ne zna sudbina karaktera Cara (Predrag Miki Manojlović).

Scenarista i reditelj Dušan Milić, autor tri filma (“Jagoda u supermarketu”, “Guča”, “Travelator”) i dvije serije (“Folk”, “Sumnjiva lica”) stiže ponovo na veliki ekran ostvarenjem “Mrak” - psihološki triler sa elementima horora, koji se fokusira na živote preostalih Srba na Kosovu danas i na prave životne priče iza medijske zavese.

Glavne uloge su poverene Slavku Štimcu, Nikoli Rakočeviću i italijanskom glumcu Flaviju Parnentiju.

Na velika vrata se poslije veoma dugačke pauze vraća i Radivoje Raša Andrić, autor komercijalnih hitova, a sada ima u rukama adaptaciju knjige “Leto kada sam naučila da letim” Jasminke Petrović, gdje jednu od važnih rola tumači Žarko Laušević.

Povratak se očekuje i od Stefana Arsenijevića sa projektom o migrantima “Strahinja”, o kome se veoma skromno pričalo tokom snimanja, a zaplet je slijedeći: naslovni lik je 22-godišnji migrant iz Gane, koji daje sve od sebe da se uklopi u Srbiju.

Vrijedno radi da dobije azil, volontira u Crvenom krstu, pokušava da zaradi novac na crnom tržištu, muči se da preživi u kampu za izbjeglice. Ipak, njegova najveća borba je da se pomiri sa ženom koju voli, čak i ako to znači da rizikuje da izgubi sve što ima.

Poznat po andergraund filmovima, reditelj Milutin Petrović ovaj puit radi “mejnstrim” poduhvat zvani “Hadžijino zvono”, a TV serija od 10 epizoda će biti “Nečista krv” koja obuhvata i sam film.

Glumce predvode Dragan Bjelogrlić i Dragan Mićanović, a uz njih su i Ljubomir Bandović, Nikola Šurbanović, Anđela Jovanović, Katarina Radivojević, Leon Lučev...

Nakon filma “Profesionalac” prije više od 17 godina (2003), najznačajniji domaći dramski pisac Dušan Kovačević ponovo je seo u rediteljsku stolicu i adaptirao svoju pozorišnu hit komediju “Kumovi” u film „Nije loše biti čovek”.

Ekipa je zaista na nivou: Branka Katić, Vojin Ćetković, Srđan Žika Todorović, Nenad Jezdić, Srđan Timarov, Gordan Kičić...

Poslije krimi serije “Močvara”, Oleg Novković režirao je film o rok muzičaru “Živ čovek” gdje centralnu ulogu igra uveliko žitelj Amerike - Nikola Đuričko, a rame uz rame mu pristaje i sve popularnija u serijama Nada Šargin, Marta i Jana Bjelica, Bojan Žirović, Tanja Bošković.

“Bilo jednom u Srbiji” Petra Ristovskog zapravo je film i mini serija o razvoju Leskovca koji će postati industrijska meka ovog djela Balkana, a ovu romansiranu priču oživeće akteri - Miki Manojlović, Zoran Cvijanović, Sloboda Mićalović, Radivoje Raša Vujović, Teodora Ristovski, Nemanja Oliverić, Viktor Savić, Mira Banjac i drugi.

Mićalović će igrati i u još jednom debitantskom filmu žene reditelja - drama “Igra” Ane Lazarević, gdje mu društvo prave Boris Isaković, Branislav Bane Trifunović i Radoslav Rale Milenković.

Isaković, sve traženiji u TV serijama, ni za filmovima ne kaska, te će biti aktuelan u socijalnoj drami “Heroji radničke klase” Miloša Pušića, o pobuni radnika protiv tajkuna šefova koji duguju silne zarade zaposlenima u fabrici.

Rediteljski prvijenac Ognjena Jankovića „Zlatni dečko” još jedna je u nizu sportskih melodrama o velikom talentu fudbala gdje se miješaju razni menadžeri i sumnjivi likovi.

Glavna uloga je poverena Denisu Muriću, uz njega su tu Pavle Strugar, Andrija Kuzmanović, Tihomir Stanić, i biće pretvoreno u mini seriju do 10 epizoda.

Jedan od najočekivanijih filmova i takođe TV serije sigurno je “Toma” o legendi narodne muzike Tomi Zdravkoviću, koga tumači Milan Marić, junak mnogih TV serija.

Presjek karijere i života čuvenog pjevača napisao je tim scenarista koji čine Dragan Bjelogrlić i Nikola Pejaković, a režirao Zoran Lisinac.

Osim Marića, na velikom i malom ekranu ovog projekta pojaviće se i Tamara Dragičević, Petar Benčina, Olivera Bacić, Andrija Kuzmanović.

Produkciju potpisuje upravo Bjelogrlić zajedno sa pop muzičarem Željkom Joksimovićem.

Postoji još nekoliko manjinskih koprodukcija, gdje je Srbija uključena uz veće partnere, kao što je makedonska drama “Druga šansa” Marije Džidževe, sa Mirjanom Karanović, omnibus iz tri priče o tri žene u istoj zgradi kao kaleidoskop majčinstva.

Takođe još jedan makedonski projekat je uključen - “The Happimess Effect” Borjana Zafirovskog, ali i djelo “Nevidljivi” Ignasa Jojnasa iz Litvanije sa manjim srpskim učešćem.

Debitantsko djelo sportiste i pisca Borka Brajovića “Blizanci” u fazi je realizacije, a tema je organizovana krađa beba iz porodilišta 1997. godine, što je već poznato iz mini serije “Kalup” i filma “Šavovi”.

Na kraju ostale su još samo “Košare”, u režiji Balša Đoge, ratna drama koja je protekle godine izazvala skandal povodom prekida snimanja, i na kraju po planu bi trebalo da se produkcija nastavi, ali nije poznato kada. Heroje rata na Košarama u filmu i TV seriji iz 10 epizoda igraće Žarko Laušević, Viktor Savić, Miloš Biković, Svetozar Cvetković i drugi.

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )