FOTO: InfoBijeljina

Kupovinu 110 radara sa pratećom opremom, ukupne vrijednosti 10,2 miliona maraka, Ministarstvo unutrašnjih poslova (MUP) Republike Srpske zaustavilo je zbog žalbe na tendersku dokumentaciju.

Međutim, MUP je učesnike u postupku javne nabavke obavijestio da je prije dva dana pristigla žalba firme „BSTG“ Banjaluka na tendersku dokumentaciju i da se rok za otvaranje ponuda odgađa, ne navodeći do kada.

Raspisanom nabavkom predviđeno je da MUP kupi stacionarne i mobilne radare i opremu za primjenu savremenih tehnologija za evidentiranje prekršaja, prenos i obradu podataka o prekršajima.

U planu je nabavka 100 stacionarnih i deset mobilnih radarskih uređaja sa pratećom opremom, odnosno serverima, memorijom, računarima, monitorima, softverima…

MUP bi ovu opremu trebalo da plati u 20 jednakih rata, kvartalno, u periodu od pet godina, a u cijenu robe je uključena ugradnja, dovođenje u funkcionalno stanje i puštanje u rad opreme.

Milionsku nabavku radara MUP RS je pokušao da realizuje i početkom prošle godine javno – privatnim partnerstvom s turskom firmom o čemu je portal CAPITAL pisao u tekstu „Ekskluzivno: Turski radari na srpskim putevima“.

Oko 100 stacionarnih i 15 mobilnih radara trebalo je da bude plaćeno 12,5 miliona, ali je sporno bilo što je ugovor predviđao da se prihod od naplaćenih kazni dijeli pola–pola deset godina s privatnom firmom.

Odbor Narodne skupštine za bezbjednost tražio je da se odustane od tog projekta kroz javno – privatno partnerstvo te da se taj posao finansira sredstvima RS i tako izbjegne podjela dobiti od naplate kazni.

Vlada RS je odbila zaključak Odbora, ali je nakon mjeseci prepucavanja i lobiranja, na kraju obustavila nabavku radara. Zatražila je preispitivanje modela finansiranja ovog projekta.

Ministar unutrašnjih poslova RS Dragan Lukač nedavno je rekao da će radari biti plaćeni novcem iz budžeta.

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )