FOTO: null

BIJELJINA - Srpski glumac i režiser Dragan Bjelogrlić rekao je danas da u Republici Srpskoj treba graditi i jačati kulturni identitet i kulturnu politiku, kako bi mladi ljudi imali razlog da u njoj ostanu.

Koliko god da je ekonomija i privreda osnov za funkcionisanje jednog prostora, toliko je kultura i kulturna nadgradnja nešto bez čega se ne može opstati i ne može napredovati", rekao je Bjelogrlić uoči "Misli pozitivno foruma" za građane Bijeljine koji je održan u Centru za kulturu "Semberija". 

Prema njegovim riječima, Republika Srpska mora da nađe načina da kreira kulturnu scenu i svoj kulturni identitet, jer se bez toga ne može očekivati ozbiljan napredak. 

"Nema koncepta, nema prepoznavanja značaja kulture, ne opšte kulture i duhovnosti, nego njeno institunacionalizovanje i korišćenje resursa", dodao je Bjelogrlić. 

On je kao primjer naveo i Bijeljinu u kojoj se glumci školuju, a grad nema ni pozorište. 

Bjelogrlić je rekao da uz budžet za kulturu u Srpskoj treba da postoji i neki filmski centar, da se snima bar jedna serija na Radio-televiziji Republike Srpske /RTRS/, što bi afirmisalo i dalo posao mladim umjetnicima. 

On je najavio da će u saradnji sa RTRS-om raditi seriju "Senke Balkana". 

U razgovoru sa mladima na forumu u Bijeljini, Bjelogrlić je govorio i o važnosti stvaranja kulturne, odnosno filmske politike Republike Srpske. 

Organizator "Misli pozitivno foruma" je Pokret Pozitivna Srpska, koji je danas u Bijeljini svečano uselio u prostorije u centru grada.

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )