FOTO: null

Jedan region na jugoistoku Bavarske postigao je neslavni njemački rekord po broju novozaraženih. Nakon proglašenja lokdauna, ta popularna turistička destinacija za samo nekoliko časova doslovno je opustila.

Na brdima već ima prvog snijega, a u dolini su krošnje crvene i žute. Predivan jesenji dan mami vedrim plavim nebom i prijatnim temperaturama u turističku idilu regiona Berhtesgadener land. Ali umjesto da uživaju, turisti pakuju kofere. Hoteli i privatni smeštaji se prazne. Zbog rapidnog porasta broja zaraženih korona virusom usred jesenjeg školskog raspusta, tu je praktično preko noći proglašen lokdaun. Stanovnici ne smiju da napuštaju svoje kuće bez opravdanog razloga. Zatvorene su škole, dečiji vrtići i ugostiteljski objekti. I svi turisti su odmah morali da napuste region, većina njih u sred godišnjeg odmora.

Jedan 80-godišnji posjetilac iz Duizburga kaže da je tužan i razočaran. Trebalo je da sa suprugom u toj alpskoj idili provede 11 dana, ali umjesto toga, morali su da u roku nekoliko sati spakuju stvari i otputuju kući. I oni koji iznajmljuju smeštaj su razočarani.

Jedan od njih kaže: "Srce nas boli što goste moramo da pošaljemo kući". Ali odmah dodaje: "Ali to je neophodno", prenosi Deutche Welle.

Turistički region bez turista
U ponedeljak, 19. oktobra je Berhtesgadener land dosegao tragičan njemački rekord: 272,8 novozaraženih na 100.000 stanovnika za nedelju dana. U utorak je brojka pala na 236, ali to nije moglo da spriječi proglašavanje lokdauna - prvog u Njemačkoj od proljeća. Mjere su stupile na snagu u utorak u 14 časova, pa je do tada svuda vladala velika gužva. Ljudi su se na brzinu snabdevali životnim namirnicama i drugim potrepštinama. Uprkos tome, rafovi u prodavnicama nisu ostali prazni.

Diter Šenvelder, šef jednog supermarketa, kaže: "Nema nestašice. Svi proizvodi su tu". Ali nedostajaće turisti kao kupci. Taj region živi od turizma.

Teško je pogođeno i ugostiteljstvo - hrana smije da se prodaje samo "za poneti", bez posluživanja za stolom. I turistički radnici su zabrinuti - mada je ova ljetnja sezona bila bolja nego prošle godine. Međutim, kako kaže predstavnica lokalne turističke zajednice Ursula Višgol, ljeto nije moglo u potpunosti da nadoknadi štetu nastalu zbog lokdauna u proljeće.

Predsjednica Bavarskog udruženja hotelijera i ugostitelja Dehoga Angela Inzelkamer kritikuje: "Ne shvatamo zašto je do prisilnog zatvaranja svih prenoćišta moralo da dođe odmah". Ona kaže da svi hoteli imaju razrađene higijenske mjere i da ovakvo zatvaranje preko noći nijedan hotel i privatni iznajmljivač neće finansijski lako da podnese. Osim toga, mnogi su očekivali mnogo i od predstojeće zimske sezone.

Proslava kao izvor zaraze?
Ali zašto je taj neslavni rekord u broju novozaraženih postigla baš taj relativno rijetko naseljeni region na jugoistoku Bavarske? Vlasti o tome ćute. Bavarski premijer Markus Zeder samo je kao mogući izvor zaraze naveo - privatnu proslavu. Stanovnici spekulišu da je novi talas krenuo sa jedne rođendanske proslave sa stotinak gostiju. Ali predsednik okruga Bernhard Kern to demantuje i govori o "difuznom širenju zaraze". On tvrdi da uzrok nije jedna jedina proslava.

Drugi pak sumnjaju da je neko donio virus iz susjednog austrijskog mesta Kuhl, koje je već neko vreme u karantinu zbog dramatičnog porasta broja novozaraženih. Ali mnogi ni u to ne vjeruju, jer ovde gotovo i da nema stanovnika koji živi s bavarske strane granice, a radi u Austriji.

Mnogi automobili s turistima u utorak su napustili taj region. Bavarske vlasti su im preporučile da kod kuće za svaki slučaj obave test na korona virus.

 

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )