FOTO: RSE

U istočnoj Estoniji moguće je nakratko ući u Rusiju bez ikakvih papira ali se primjenjuju neki neobični uslovi.

U istočnoj Estoniji moguće je nakratko ući u Rusiju bez ikakvih papira, ali primjenjuju se neki neobični uslovi, piše redakcija Radija Slobodna Evropa na engleskom jeziku prenoseći tekst Amosa Čepla (Amos Chapple), fotoreportera s Novog Zelanda koji se bavi temama bivšeg Sovjetskog Saveza.

Stajao sam pored ruske teritorijalne oznake i proučavao blistavog, dvoglavog orla, kada mi se strožijim tonom obratio Viktor Kulasar, estonski graničnik koji me je ispratio do ovdje: ‘OK, nema više fotografisanja, moramo otići’. Sto metara dalje ruski granični policajac je izašao iz šume došavši do našeg automobila, gledajući pravo u nas.

Ruska granična oznaka unutar "Satseske čizme" uslikana iz automobila u pokretu

Nalazimo se u "Satseskoj čizmi", klinu ruske zemlje koji ulazi u estonski okrug Setoma i probija put između dva estonska sela. Granična anomalija potiče iz perioda Drugog svjetskog rata kada je Sovjetski Savez aneksirao Estoniju.

Ruski graničar (gore desno) gleda prema svom estonskom kolegi unutar "Satseske čizme".

Nakon što je Staljin 1944. godine od nacista oduzeo sićušnu baltičku državu, granica između ruske i estonske sovjetske republike prekrajala se, umanjujući teritoriju Estonije. U to se vrijeme jedan etnički Rus trudio zadržati svoju (sada napuštenu) farmu u ruskoj zemlji, dok su sela s obje strane ostala na teritoriji Estonije.

Odluka ruskog zemljoradnika nije imala posledica u vrijeme kada je bilo slobodno putovati između dvije sovjetske države. Ali 1991. godine Estonija je ponovo stekla nezavisnost i našla se s nešto više od jednog kvadratnog kilometra ruske teritorije koja presijeca jedini direktni put između dva estonska sela.

Karta “Satseske čizme” (nazvana po obliku čizme) koja seže preko jednog kilometra estonskog puta prema sjeveru, još je jedan maleni ugao ruske zemlje koji prolazi istim putem.

Kremlj je ubrzo pristao dozvoliti ljudima s estonske strane da koriste put preko ruske teritorije, ali samo pod strogim uslovima: Oni koji prolaze moraju ostati unutar svojih vozila i ne smiju se zaustavljati. "Vozila" uključuju bicikle, automobile i motocikle, ali ne i skutere. Rusija takođe zadržava pravo da zaustavi bilo koje vozilo koje prolazi kroz šumu koja je pod velikim nadzorom.

To je dovelo do gomile međunarodnih incidenata, kada su ruski pogranični agenti unutar zone hapsili ljude koji nisu znali ili su odbijali pravila. U 2017. godini dva radnika ušli su u naizgled praznu šumu kako bi provjerili svoju mapu. Ruski pogranični agenti uhvatili su dvojicu mladića i odveli ih do najbliže ruske pogranične stanice. Estonci su pušteni nakon što su platili kaznu od 2.000 rubalja (28 eura).

Jedan čovjek opisao je kako je izgledao prelazak preko teritorije. Godine 1997. Ivo Palomis pokušao je kasno noću prošetati teritorijem: "... iznenada je glas povikao na ruskom: ’Stani, inače ću pucati!’ Prišla su mi četvorica graničnih policajaca s uperenim puškama i pitali me: Ko si ti? Gdje ideš? Predajte svoje dokumente.’" Palomis je bio zatvoren gotovo 24 sata prije nego što je pušten nazad u Estoniju.

Ruska granična oznaka (lijevo) iza estonskog graničnog znaka na kojem na estonskom, engleskom i ruskom piše "STOP". Estonska policija upozorava ljude da se drže dalje od 15 metara od ovih ruskih graničnih oznaka.

Raul Kudre, gradonačelnik regije Setoma, kog su ruski graničari jednom uhvatili prije nekih 10 godina dok je trčao, rekao je za RSE da su stvari danas na granici opuštenije i da su se "(stanovnici) navikli na to, prilagodivši se okolnostima."

Ali, veća zabrinutost je što je sve veći broj turista koji dolaze ovdje, zbog uzbuđenja vožnje kroz "teritoriju u obliku čizme", često krše pravila koja primjenjuju estonska i ruska granična policija. Situacija za koju Kudre kaže da je završila "pomalo tužno" za neke turiste - 2018. godine estonska policija novčano je kaznila Nijemca (sa 60 eura) zbog zaustavljanja njegovog automobila unutar ruske teritorije.

Panoramska fotografija koj prikazuje ograđeno ostrvo ruske teritorije široko samo nekoliko metara.

Dva kilometra sjeverno od "čizme", istim putem probija se još jedna sićušna parcela ruske zemlje. Drugi komad - veličine hotelskog bazena - pogrešno je označen na Gugl (Google) mapama, ali ga je teško propustiti na terenu.

Estonska pogranična straža ističe pogrešno označenu rusku granicu (siva linija desno) na Gugl mapama. U stvarnosti, ruska teritorija proteže se preko estonskog puta.

Učestalost saobaćajnih znakova ukazuje na nadolazeće putovanje bez treptaja kroz Rusiju. Prema jednom lokalnom stanovniku, s kojim je RSE razgovarao, ruski graničari ponekad zauzimaju položaj u malom klinu zemlje i gledaju kako estonski automobili prolaze tek nekoliko metara dalje.

Saobraćajni znak upozorava vozače na 30-metarskom dijelu puta koji prolazi kroz rusku teritoriju.

Rusija i Estonija nedavno su napravile korake prema rješenju pitanja granice - predloživši razmjenu zemljišta kojom bi Rusija ustupila dva teritorija u zamjenu za jednak komad estonske zemlje drugdje duž granice. Razmjena teritorija je trebala biti okončana 2013. godine, ali nesklad u posljednjem trenutku doveo je do prekida ugovora. Estonska pogranična policija rekla je za RSE da je planirana razmjena zemljišta i dalje "aktuelna".

Estonski pogranični čuvar Viktor Kulasar prati saobraćaj na ruskom teritoriju dugom nekoliko metara.

Na kraju teksta Čepl piše kako se na teritorije "Satseske čizme", koračajući s estonskim graničarom Kulasarom prema automobilu, ruski graničar okreće natrag i nestaje u šumu, očigledno zadovoljan što je novinar u pratnji uniformisanog Estonca. Na pitanje šta kažu suprotstavljeni graničari kad se sretnu "na ničijoj teritoriji" - na NATO-ovom istočnom rubu s Rusijom, Kulasar odgovara: "Ništa. Samo pozdravimo i nastavljamo dalje. Oni rade svoj posao, mi radimo svoj."

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )