FOTO: novosti.rs

Vrhovni sud Republike Srpske osudio je Dušana Lukića (52) iz Štutgarta na dvije godine zatvora zbog pomaganja u pljački kuće Ljube Simikića u Gornjem Mačkovcu kod Lopara, odakle je ukradeno 158.000 maraka i nakit vrijedan 5.000 maraka.

Presuda je izrečena nakon što je sudsko vijeće, kao neosnovane, odbilo žalbe odbrane i tužilaštva, te potvrdilo prvostepenu presudu Okružnog suda u Bijeljini. Lukić je proglašen krivim za pomaganje u teškoj krađi, a kao saizvršilac ranije je na tri godine zatvora pravosnažno osuđen Vajko Knežević (38) zvani Biza iz Lopara.

Simikićeva kuća obijena u noći između 7. i 8. juna 2018. godine, dok se vlasnik nalazio u Švajcarskoj. Nakon dogovora s Kneževićem, a na preporuku Lukića, kuću su obili državljani Srbije Zoran Banković i Radovan Moldvaj, koji su izvršili premetačinu i ukrali 80.000 švajcarskih franaka, 10.000 evra, 6.000 KM, više zlatnih prstenova i lančića sa privescima, tri zlatna dukata i drugi nakit vrijedan oko 5.000 KM.

U presudi se navodi da je pljačku osmislio Knežević, koji je imao informaciju da se u kući nalazi veća količina novca. O tome je obavjestio Lukića, tražeći da mu preporuči dva lopova koji će obiti kuću. Lukić je obećao da će vidjeti šta može učiniti, da bi mu kasnije javio da ima dva čovjeka koje je poslao da dođu u Bijeljinu. Radilo se o Bankoviću i Moldvaju, koji su kritične večeri doputovali "folskvagen polom". Knežević ih je sačekao na ulazu u Bijeljinu. Iako ih nije poznavao, dovoljno je bilo da se sretnu na dogovorenom mjestu, gdje su mu potvrdili da su "Duletove kolege".

- Zajedno su sjeli u Kneževićev "golf 5" i odvezao ih je do Simikićeve kuće i upoznao s planom provale. Knežević se vratio prema Loparama uz dogovor da dođe po njih kada završe. Banković i Moldvaj provalili su u kuću i ukrali novac i nakit - navodi se u presudi.

ODUZET DIO PLIJENA

Presudom Vrhovnog suda RS od Vajka Kneževića je oduzeta imovinska korist od 20.000 švajcarskih franaka, a ostatak štete vlasnik Ljubo Simikić pokušaće da naplati preko parnice. U izrečenu kaznu Lukiću je uračunato vrijeme provedeno u pritvoru od 27. juna do 27. decembra 2018. godine.

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )