FOTO: null

Birače koji izađu na oktobarske lokalne izbore ponovo će dočekati dotrajale metalne glasačke kutije, a neće biti ništa ni od najavljivanog uvođenja video-nadzora na biračkim mjestima, da bi bile spriječene prevare.

Budžet Centralne izborne komisije (CIK) BiH iznosi 6,89 miliona KM, ali novca nema za modernizaciju birališta i tehničko opremanje, koje bi obezbijedilo brže objavljivanje rezultata. Parlamentarci nisu prihvatili zahtjev CIK-a da im bude odobreno dodatnih 950.000 KM za nabavku novih biračkih kutija, iako su postojeće u upotrebi već 15 godina, te kamera, laptopa i rampe za lica sa invaliditetom na biračkim mjestima.

- Nije usvojen aneks za budžet CIK-a kojim je bilo planirano unapređenje izbornog procesa - kazali su u CIK-u ne želeći da komentarišu odbijanje zahtjeva i ističući da su odgovori na sva pitanja kod onih koji su usvojili budžet institucija BiH.

CIK je i uoči opštih izbora 2014. godine tražio istu sumu za nabavku providnih glasačkih kutija od pleksiglasa, čime bi izborni proces bio transparentniji i pouzdaniji, ali ni tada njihov zahtjev nije naišao na podršku.

U kabinetu predsjedavajućeg Savjeta ministara BiH su kazali da je za finansijske zahtjeve CIK-a nadležno Ministarstvo finansija i trezora BiH, iz kojeg do zaključenja ovog broja "Glasa Srpske" nismo dobili odgovore kao ni iz Predsjedništva BiH, koje je prijedlog budžeta uputilo u parlamentarnu proceduru.

Za vrijeme dok institucije vode bitku u vezi sa tehničkim poboljšanjem izbornog procesa političke partije zbijaju redove i spremaju strategiju sa kojom će krenuti u lov na glasove. Za sada su izvjesna dva bloka - SNSD, DNS i SP sa jedne i opozicija okupljena u Savezu za promjene s druge strane. I jedni i drugi najavili su da će zajednički izaći na izbore i gdje je god moguće ponuditi zajedničke kandidate za čelnike lokalnih zajednica, ali i da će prvo sagledati stanje na terenu da bi povukli poteze za koje vjeruju da će im omogući vlast nakon izbora u oktobru.

Sa tim zadatkom lider SNSD-a Milorad Dodik odlazi u subotu u Derventu, gdje će razgovarati sa predstavnicima opštinskih odbora te stranke u izbornoj jedinici četiri, koja osim tog grada obuhvata i Brod, Vukosavlje i Modriču. Zamjenik šefa Kluba poslanika SNSD-a u Narodnoj skupštini RS Igor Žunić iz Dervente kazao je u petak da će sastanak biti prilika da sagledaju stanje u pomenutoj izbornoj jedinici i utvrde strategiju za izbore.

- Važno je da utvrdimo ciljeve i pravce, jer je pred nama dosta posla, imajući u vidu da nas čekaju lokalni izbori - zaključio je Žunić.

Izborne planove kuju i opozicione stranke u RS, a na sjednici Predsjedništva Saveza za promjene, održanoj u petak u Banjaluci, formirano je operativno tijelo u koje su ušli predstavnici svih partija.

- Njihov zadatak je da odluče o zajedničkim kandidatima za predstojeće izbore - kazala je član Predsjedništva Saveza za promjene i potpredsjednik SDS-a Aleksandra Pandurević.

Dogovor o zajedničkom izlasku na izbore postigli su Ujedinjena Srpska, koju prevodi potpredsjednik Narodne skupštine RS Nenad Stevandić i predsjednik Udruženja "Istočna alternativa" Vojin Pavlović. Ujedinjena Srpska će na kandidatskim listama u pojedinim gradovima imati i članove "Istočne alternative".

- Imamo slične poglede na nacionalna i ekonomska pitanja i zalažemo se za očuvanje Srpske. Ujedinjena Srpska intenzivno radi na osnivanju mjesnih, opštinskih i gradskih odbora - saopšteno je iz te stranke, koja je osnovana prije nekoliko mjeseci.


Radna grupa

Radna grupa za izmjene izbornog zakonodavstva definitivno je potvrdila da nema ništa od spajanja opštih i lokalnih izbora, ni podizanja cenzusa sa tri na pet odsto za ulazak u zakonodavnu vlast. Izmjene Izbornog zakona BiH uglavnom će se odnositi na tehničko poboljšanje zakona i rada biračkih odnosa. Najvažnija novina je da će strankama trebati duplo više potpisa da bi predale kandidaturu za izbore.


Odbijeni zahtjevi CIK-a

* Providne biračke kutije

* Video-nadzor na biračkim mjestima

* Laptopi za uvezivanje biračkih mjesta

* Rampe za lica sa invaliditetom

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )