FOTO: null

Najkvalitetniji kestenov med na području bivše Jugoslavije od davnina se proizvodi na prostoru Cazina.

Veliki uspeh tamošnjih pčelara je njegovo nedavno brendiranje i upis u registar Svetskog instituta za intelektualno vlasništvo, sa sedištem u Ženevi, pod nazivom "Kestenov med Cazinske Krajine". 

Prema rečima Hazima Hodžića, predsednika Udruženja pčelara "Kesten", svemu je prethodila 15-godišnja uporna borba, trud i zalaganje, i sve je to krunisano krajem septembra ove godine kada je njihov med upisan u svetski registar brendiranih proizvoda, čime je dobio i međunarodnu oznaku kojom se garantuje njegova originalnost, pišu Nezavisne novine. 

"Kvalitet našeg kestenovog meda je poznat od davnina, a o tome svedoče bezbrojne nagrade i priznanja na domaćim i međunarodnim takmičenjima. Međutim, sve je to trebalo dokazati u proteklim godinama kroz mnoštvo analiza i ispitivanja od strane ovlaštenih akreditatora. Mi imamo obavezu da vršimo redovne kontrole, da su nam pčele zdrave i da poštujemo dobru pčelarsku praksu", kaže Hodžić. 

Prema njegovim riječima, da bi se med deklasirao kao kestenov, potrebno je da sadrži minimalno 85 odsto polenovih zrnaca kestena, a analize cazinskog meda su pokazale kako on poseduje 96 do 98 odsto polenovih zrnaca, što ukazuje na njegovu izvanrednu čistoću i kvalitet. Pčelarskoj proizvodnji na ovim prostorima pogoduje čista priroda i ogromne površine kestenovih šuma, kojima je ovaj kraj naročito bogat, što pčelama garantuje kvalitetnu ispašu. 

Jedan od većih pčelara u ovom kraju je Sead Mustedanagić, koji kaže kako nastavlja porodičnu tradiciju dugu preko stotinu godina. 

"Uz svu skromnost, kestenov med je kraljevski med. Ko ga je nekad konzumirao zna o čemu pričam, a ko nije - toplo mu preporučujem da ga proba, jer se neće pokajati. Posedujem 80 košnica i svake godine ostvarujem prinos između 15 i 20 kilograma meda po jednoj košnici. Kamo sreće da mogu proizvesti više, jer ono što proizvedem praktično prodam na kućnom pragu", kaže Mustedanagić.

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )