FOTO: null

Neformalni vođa vehabijske zajednice islamista u Bosni i Hercegovini Husein Bilal Bosnić koji je zbog podsticaja na saradnju s terorističkom orgaizacijom Islamska država nepravosnažno osuđen na sedam godina zatvora vjeruje kako će biti oslobođen krivice a

Bosnićev odvjetnik Adil Lozo kazao je kako trenutano priprema opširnu žalbu na prvostepen presudu Suda BiH.

"Ništa ovdje još nije gotovo. Ovo je tek prvostepena presuda. U pripremi je opsežna žalba", kazao je Lozo.

Sud BiH Bosnića  je 5. novembra osudio na sedam godina zatvora zbog krivičnih djela podsticanja na terorističku aktivnost, vrbovanja radi terorističkih aktivnosti i organizovanja terorističke grupe.

Podsticao ljude na odlazak u Siriju i Irak

Tokom sudskog procesa svjedoci optužbe potvrdili su kako su članovi njihovih porodici baš na Bosnićev podsticaj odlazili u Siriju i Irak kako bi tamo ratovali u redovima terorističke organizacije Islamska država.

Nakon presude Bosnić je zadržan u pritvoru u Sarajevu jer mu je izrečena kazna veća od pet godina zatvora.

Advokat Lozo najavio je kako osim žalbe Prizivnom odjelu Suda BiH sprema i  postupak preispitivanja presude pred Ustavnim sudom BiH.

Potvrdio je kako je njegovu branjeniku za sada dopušten posjet članova uže obitelji.

U Bosnićevu slučaju to se odnosi na njegovu zakonitu suprugu i dvoje punoljetne djece.

Bosnić je međutim do uhićenja živio u znatno većoj zajednici jer je uz zakonitu imao još tri žene a sa svima njima dobio je osamnaestoro djece.

Neimenovani Bosnićev prijatelj kazao je  kako osuđeni podstrekač terorističke Islamske države na tome "ne kani stati" te kako mu je cilj što više proširiti sadašnju planira da dobije bar još 20 djece.

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )