FOTO: null

Najmlađa djevojčica koja je 2015. u Srpskoj prekinula trudnoću je iz Bijeljine i imala je samo 15 godina.

U Institutu za javno zdravstvo RS kažu za „EuroBlic“ da je toliko godina imala i najmlađa porodilja, što praktično znači da su ove djevojčice direktno iz školske klupe otišle na porođajni sto ili na abortus.

Podaci IZJZ pokazuju da se od 2010. do 2014. godine u RS porodilo 305 osoba mlađih od 18 godina, dok je trudnoću prekinulo 95 maloljetnica.

Stručnjaci upozoravaju da trudnoća kod maloljetnih osoba spada u visokorizične trudnoće, a da abortus u toj dobi može da dovede do komplikacija kao što je trajni sterilitet ili smrt.

Međutim, podaci Univeritetskog kliničkog centra RS pokazuju da je svake godine u porastu broj osoba mlađih od 18 godina koje odlaze na abortus. Tako je 2011. godine trudnoću prekinulo šest, 2012. sedam, godinu kasnije deset, pretprošle godine 11, a lani 22 maloljetnice.

– Najmlađa djevojka kod koje je urađen abortus imala je 16 godina – kaže za „Euroblic“ načelnik Klinike za ginekologiju i akušerstvo dr Vesna Ećim Zlojutro.

Na ovoj klinici u porastu je i broj ukupno obavljenih abortusa, što potvrđuje podatak da je 2011. prekinuto 334 trudnoća, dok je lane abortiralo 506 žena.

– Najčešći razlozi za prekid neželjene trudnoće su socijalne prirode – ističe dr Ećim Zlojutro.

Analiza IZJZ za pomenuti period pokazuje da godišnje u RS prosečno bude prekinuto 2.200 trudnoća, što znači da svakog dana imamo šest abortusa. Od 2010. do 2014. zabeležena su ukupno 11.052 prekida trudnoće, te 48.199 porođaja, što znači da je svaka četvrta beba abortirana.

Prema nezvaničnim podacima, broj abortusa je veći od onog kojeg pokazuje zvanična statistika, a demografi smatraju  da bi  pet do šest hiljada novorođenih beba godišnje bilo dovoljno da se zaustavi negativan prirodni priraštaj. Primera radi, lane je u Srpskoj rođeno 9.357 beba, a umrlo 15.059 ljudi.

U Udruženju porodica sa četvoro i više djece RS smatraju da bi natalitet trebalo da bude nacionalno pitanje broj jedan.

– U suprotnom, svake godine ćemo belježiti sve negativniji prirodni priraštaj. S druge strane, prekid trudnoće iz finansijskih razloga nije nikakvo opravdanje, jer su djeca definitivno najveće bogatstvo – ističe predsjednik ovog udruženja Jovan Radovanović.

Abortiraju zbog krize

U bolnici “Kasindo” u proteklih pet godina porodile su se dijve djevojke od 18 godina.

– U ovom period, registrovano je 66 prekida trudnoće. Najčešći razlozi su neželjena trudnoća, mnogočlana porodica, socijalni momenat koji koji pacijentkinje u poslednje vreme navode kao glavni razlog. Svaki prekid trudnoće, bez obzira na životnu dob pacijentkinje, može da ostavi posljedice na zdravlje, poput hroničnih upala genitalnih organa. Za posljedicu može da ima sterilitet – kaže za „EuroBlic“ ginekolog dr Siniša Zubić.

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )