FOTO: null

Okrugli sto o “Uticaju obrazovnog sistema Republike Srpske na stepen nezaposlenosti i odlazak mladih iz zemlje” organizovan je na Fakultetu poslovne ekonomije u Bijeljini.

Cilj Okruglog stola bio je prikupljanje informacija i diskutovanje ovog problema, kako bi se došlo do rezultata u kojoj obrazovni sistem ima uticaja, ali i taj kako stvoriti povoljnu klimu za zaustavljanje odlaska.

 

Loše društvene prilike, nezadovoljstvo zbog uticaja politike, takvog načina zapošljavanja, malo ili nikako prilika za rad u struci, neki su problemi koje kandiduju oni koji napuštaju zemlju. Kako ojačati taj sistem, kako privući mlade i kako im vratiti vjeru u državu u kojoj žive, bila su neka od pitanja Okruglog stola održanog na Fakultetu poslovne ekonomije u Bijeljini, rekla je v. d. dekana Fakulteta poslovne ekonomije, doc. dr Vesna Petrović.

Obrazovni sistem Republike Srpske pruža potrebna znanja studentima, i to je najmanji razlog zbog kojeg mladi napuštaju BiH, rekao je sociolog Drago Vuković.

Sanela Dojčinović, načelnik Odjeljenja za visokoškolske ustanove pri Ministarstvu za naučno-tehnološki razvoj, visoko obrazovanje i informaciono društvo Srpske, rekla je da su osnovni uslovi za kvalitetnije visoko obrazovanje strateški ciljevi, kao i da studenti moraju da znaju šta tržište rada očekuje.

Na skupu su govorili brojni profesori Univerziteta u Istočnom Sarajevu, predstavnik Ministarstva za naučno-tehnološki razvoj, visoko obrazovanje i informaciono društvo Republike Srpske, predstavnici bijeljinske Područne privredne komore te predstavnici Zavoda za zapošljavanje Republike Srpske, kao i direktori srednjih škola u Bijeljini.

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )