FOTO: InfoBijeljina

Udruženje građana za promociju obrazovanja Roma "Otaharin" u Bijeljini prijavilo je nadležnim institucijama tri dječija braka u prošloj godini, saopšteno je iz ovog udruženja.

U 2018. godini "Otaharin" je prijavio šest slučajeva dječijih brakova na ovom području.

Istraživanje o rasprostranjenosti rodno zasnovanog nasilja među romskom populacijom pokazuje da je 70 odsto, od 138 anketiranih žena, iskusilo neki oblik nasilja, a više od polovine njih nije upoznato o dostupnoj zaštiti od rodno zasnovanog nasilja.

Iz "Otaharina" navode da je tokom prošle godine u Bijeljini evidentirano 237 slučajeva nasilja u porodici ili porodičnoj zajednici, od čega 45 krivičnih djela i 192 prekršaja.

S ciljem prevencije nasilja nad ženama i unapređenja rodne ravnopravnosti ovo udruženje najavljuje akciju "Svaki dan je dan za prava žena" koja će javnosti biti predstavljena u četvrtak, 30. januara, na konferenciji za novinare.

Biće promovisan i video materijal koji je urađen radi podizanja svijesti o problemima sa kojima se suočava romska zajednica i mobilisanja društvene odgovornosti i svijesti za stvaranje bezbjednog prostora za djevojčice i žene, bez obzira na njihovu rasu, etničku ili religijsku pripadnost.

Konferencija za novinare biće održana u Centru za kulturu "Semberija" od 11.00 časova.

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )