FOTO: Nezavisne

Na dan izborne ćutnje uveliko traju pripreme za sutrašnje opšte izbore. Glasačke kutije, listići i drugi izborni materijali stigli su na glasačka mjesta.

Od ranog jutra u dvorištu banjalučke Gradske uprave počela je da se stvara gužva. Sve mora da bude spremno do sutra, pa birački odbori imaju pune ruke posla. Škole, mjesne zajednice i drugi objekti predviđeni za glasanje uveliko se pripremaju. 

U OŠ "Miloš Crnjanski" polako teku pripreme za sutrašnji dan. Lijepe se plakati sa uputstvima, pripremaju se glasačka mjesta. Birački odbori imaju pune ruka posla, a ništa manje ga neće biti i sutra od 7 časova ujutru kada se otvore sva biračka mjesta. 

Jutros je do Gradske izborne komisije poranila i Aleksandra. Po prvi put je predsjenik biračkog odbora, pa je, kaže, važno da se pripreme odrade kvalitetno i na vrijeme. 

"Kao što vidite trenutno smo u fazi pripreme odnosno završetka pripreme ove učionice koja će biti spremna za naše glasače sutra tačno već od 7 časova ujutru. Odgovorna dužnost svakog člana, pogotovo predsjednika, nas ima pet ovdje. Ono mora, glasanje mora da bude demokratsko, nepristrasno i profesionalno na najvišem nivou", istakla je Aleksandra Dragoljić, predsjenik biračkog odbora. 

Koliko je važna uloga predsjednika odbora, najbolje zna Žana Babić, koja je istu ulogu imala i na prošlim izborima. 

"Bitno je da članovi biračkih odbora prođu obuku da se položi test i da budu odgovorni na svom mjestu. Jer ovo je baš odgovoran posao i treba puno koncentracije. Puno je posla jer se radi po 22 sata za 24 sata. Znači bitna je koncentracija i odgovornost članova biračkih odbora", istakla je Žana Babić. 

Ovih dana su i opštinske izborne komisije radile punom parom. Pa i u Gradiškoj gdje je na spisku više od 56 hiljada glasača.

"U skladu sa propisima CIK-a drugog smo dobili osjetljiv izborni materijal koji nam je stigao u koordinaciji službenika centralne izborne komisije, i ministarstva unutrašnjih poslova RS i Sipom. I materijal je skladišten sa propisima. Mi imamo 93 biračka mjesta na opštini Gradiška koja su smještna na 90 lokacija. Pošto u određenim školskim objektima imamo više biračkim mjesta i 1 mobilni tim imamo", istakla je Nada Živković, predsjednik izborne komisije Gradiške.

Spremni su i u izbornoj jedinici šest. Bijeljinski birački odbori čekaju preko 108 hiljada prijavljenih glasača. 

"Ovog trenutka 108 hiljada 311 s tim što se taj broj može povećati sve do početka izbora zbog  maloljetnih lica koji do tog dana pune 18 godina i imaće pravo glasa. Ima 147 biračkih mjesta s tim što ima 180 biračkih odbora zbog toga što na određenom biračkom mjestu postoji veći broj glasača. A mobilnih timova ima sedam", istakla je Dijana Savić Božić, član izborne komisije Bijeljina. 

Milion i 260 hiljada 597 birača iz Republike Srpske, sutra će, na mandat od četiri godine, birati predsjednika Republike Srpske, članove Predsjedništva BiH, poslanike u Narodnoj skupštini Srpske i Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH iz Republike Srpske. U Federaciji će se, osim za Predsjedništvo BiH i Parlament BiH, glasati za poslanike federalnog Parlamenta i kantonalnih skupština. 

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )