FOTO: InfoBijeljina.com

Sezona grijanja je tek počela, a Bijeljina se guši u smogu, što najbolje pokazuje snimak koji je reporterska ekipa InfoBijeljina večeras snimila dronom.

U pojedinim dijelovima grada smrad uglja i čađi je toliki da su mnogi koji su izašli napolje zažalili što su to učinili.

"I sinoć je bilo ovako, mislim da je ovdje najgore, jer je tu Gradska toplana, a i u okolnim naseljima većina domaćinstava loži ugalj", kaže sagovornik InfoBijeljina.

On dodaje da je problem što se očigledno loži ugalj lošeg kvaliteta koji sadrži visok procenat sumpora.

Prema podacima navedenim u servisnoj informaciji o kvalitetu vazduha na internet stranici Gradske uprave navedeno je da je juče, 17. decembra, koncentracija sumpordioksida kod Gradske toplane bila 99,27. a dima i čađi 61, 81 mikrograma po metru kubnom. Prema informacijama iz ranijih godina aerozagađenje u Bijeljini naizraženije je ujutro od šest do osam i uveče od 18.00 do 21.00 čas.

Mjerenja se vrše svakodnevno, a automatske stanice bilježe koncentraciju sumpordioksida, ugljenmonoksida, čađi i lebdećih čestica.

Do sada su nadležni uvjeravali građane da su koncentracije u granicama godišnjih vrijednosti za sve polutante, a povremeno je dolazilo do malog povećanja čađi i lebdećih čestica.

Takvi podaci međutim ne umanjuju probleme koje zbog zagađenja imaju svi, a pogotovo astmatičari i hronični bolesnici.

"Mislim da ove zime više neću izlazit napolje, jer me uguši dim, a inače imam probleme", kaže starija gospođa koju smo sreli u Sremskoj ulici.

Rješenja nema, sve dok grad ne pređe na akternativne izvore energije gas i geotremalnu vodu. Do tada možda neko napravi dobar biznis sa maskama jer će situacija narednih mjeseci bez sumnje biti još gora, ne samo zbog loženja uglja već i zbog vremenskih prilika i povećanog broja vozila u gradu zbog predstojećih praznika. 

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )