FOTO: null

Dom zdravlja Bijeljina od 14. novembra prošle godine u plavim kovertama šalje pozive za vakcinaciju roditeljima ili starateljima djece za koju je revizijom vakcinalne kartoteke utvrđeno da nisu redovno vakcinisani ili se uopšte nisu javljali na obaveznu s

Specijalista epidemiolog Zoran Dakić za InfoBijeljina kaže, da prema važećem Zakonu o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti i Pravilnika o imunizaciji i hemoprofilaksi, domovi zdravlja sprovode obaveznu imunizaciju djece i omladine u Republici Srpskoj. Isto tako, predviđena je i obaveza revizije vakcinalne evidencije - vakcinalnih kartona i kartoteke, najmanje dva puta godišnje. 

„Za djecu za koju se utvrdi da nisu redovno vakcinisana, upućuju se pozivi na kućnu adresu. Pozivanje pisanim putem koju vrši Dom zdravlja Bijeljina je neophodno kao očigledan dokaz da je određeno dijete /njegov/njen roditelj/staratelj/pozvano na vakcinaciju. Neodazivanje na vakcinaciju, bez predočenih dokaza o opravdanom razlogu zahtjeva prosleđivanje ove informacije nadležnoj republičkoj zdravstvenoj inspekciji“, kaže Dakić.

Prema njegovim riječima, odziv građana  je veoma dobar i uglavnom postoji pozitivan stav o neophodnosti vakcinisanje djece. 

„Naravno, postoji i određen, neznatan broj roditelja koji ostaju pri svom stavu da ne žele vakcinisati svoju djecu, uprkos zakonskoj obavezi i nespornoj činjenici da vakcinacijom štitimo zdravlje naše djece“, napominje Dakić.

Jedan od roditelja koji je poziv za vakcinaciju dobio za svoje dvogodišnje dijete kaže za InfoBijeljina da nije nimalo prijatno kada stigne plava koverta, pogotovo zbog polemika koje se vode o vakcinama.

 „Ko bi bio pametan, mišljenja su podijeljena. Ja lično mislim da je potrebno vakcinisati djecu, ali isto tako treba te vakcine ispitati i objasniti stanovništvu zašto one nisu obavezne na zapadu“, kaže naš sagovornik.

U Domu zdravlja su nam rekli da će pozivanje na vakcinisanje biti nastavljeno i ubuduće, a u slučaju da se roditelji ne odazovu, dom zdravlja obavještava republičku zdravstvenu inspekciju, koja vrši nadzor nad sprovođenjem Zakona o zaštiti stanovništva protiv zaraznih bolest. 

Propisana kazna za roditelje/staratelje ako odbiju obaveznu vakcinaciju djeteta je od 100 do 1000 KM.


Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )