FOTO: InfoBijeljina

Potrošači u Bijeljni najčešće se žale na kvalitet tehničke robe i već dobro znaju svoja prava, pa sve rjeđe u bijeljinsko Udruženje „Zvono“ dolaze sa sudskim rješenjem, odnosno onda kada više ne mogu dobiti pomoć u ostvarivanju njihovih prava, potvrđeno je za InfoBijeljina u ovom udruženju.

Predsjednik Udruženja potrošača „Zvono“ Jovan Vasilić kaže da iako je sezona godišnjih odmora svakodnevno primaju pozive potrošača koji se žale na određene proizvode i usluge.

„Logično bi bilo da u ovom ljetnom periodu najviše žalbi bude na prehrambene proizvode, međutim najviše njih se odnosi na tehničku robu, odnosno na kvarove na mašinama, televizorima i drugim uređajima“, kaže Vasilić za InfoBijeljina.

On objašnjava da je tehnička roba koja se proizvodi za tržište zemalja van Evropske unije često lošijeg kvaliteta, odnosno da je u uniji bolja kontrola kvaliteta ali i odnos kupac-trgovac. 

Vasilić napominje da jednom nedjeljno zasjeda i komisija koja rješava pritužbe na ekonomske usluge, te da je svima u interesu da se problemi rješavaju brzo i efikasno, jer ni trgovcima odnosno pružaocima usluga nije u interesu reklamacija.

„Potrošači bi prvo trebalo da se žale trgovcu, odnosno onome ko nudi uslugu, pa ako i dalje misle da su oštećeni trebalo bi da se obrate nama. Nikome nije cilj angažovanje inspekcije i sudova, pogotovo što kada se i jednoj i drugoj strani predoče njihova prava jasno se vidi ko je u tom sluačju u pravui sve se brzo rješava“, naglašava Vasilić.

Prema njegovim riječima, ovo udruženje je kroz edukaciju potrošača napravilo značajan pomak, a uskoro bi trebalo da počnu i sa edukacijom trgovaca, jer je, kako navodi, veoma važna komunikacija, odnosno kultura dijaloga između potrošača i trgovca.

Vasilić je na kraju upozorio potrošače da dobro obrate pažnju kada kupuju robu na akciji, ondosno da se informišu zbog čega je ta roba na akcijskoj prodaji i da obavezno uzimaju fiskalni račun, jer bez računa nema ni prava potrošača.
 

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )