FOTO: null

Savez udruženja boraca Narodnooslobodilačkog rata /NOR/, poštovaoci i potomci njegovih tekovina, obilježili su danas u Bijeljini 9. maj, Dan pobjede nad fašizmom.

Predsjednik Skupštine SUBNOR-a Bijeljina Mihajlo Vidić rekao je da se ovaj praznik obilježava kao jedan od najsvjetlijih praznika u istoriji čovječanstva, kada je poraženo jedno od najvećih zala u istoriji čovječanstva – nacizam, odnosno fašizam. 

"Kao sljedbenici onih koji su svoje živote dali za tu slobodu mi svake godine godine obilježavamo 9. maj ovdje, pred spomenikom narodnom heroju Radojki Lakić i na dugim mjestima u Semberiji", rekao je Vidić novinarima. 

On je podsjetio da su žrtve bile ogromne u Drugom svjetskom ratu, da je tadašnja Jugosalavija dala 1.700.000 žrtava, od kojih 305.000 u partizanskim jedinicama. 

"To sve zahtijeva dužno poštovanje, održavanje tradicije, obilježavanje i sjećanje na sve značajne ličnosti iz NOR-a, kako taj segment naše istorije ne bi pao u zaborav", rekao je Vidić na skupu povodom obilježavanja 9. maja. 

On je podsjetio i da je Bijeljina dala devet narodnih heroja koji su živote dali za slobodu, ali ne, kako to neki danas pretenciozno govore, zbog ideoloških ili nekih drugih razloga, nego prevashodno u borbi protiv fašizma za cijeli svijet i čovječanstvo. 

"Nažalost, ni danas nismo, nakon toliko vremena, uspjeli da postavimo sve biste narodnih heroja tamo gdje one treba da budu, da nađemo mjesto koje im pripada, i da vratimo bistu narodnog heroja Radojke Lakić. Ona je veoma mlada dala svoj život u borbi za slobodu, a mi već 20 godina gledamo ovaj postament bez biste ovog narodnog heroja", rekao je Vidić. 

Prema njegovim riječima, ovo će biti prevashodni zadatak svih, ne samo Saveza udruženja boraca NOR-a, s obzirom na to da je Vlada Republike Srpske utvrdila da je ovo organizacija od javnog interesa i utvrdila obavezu lokalnim zajednicama da održavaju spomenike i spomen-groblja, te da finansiraju aktivnosti SUBNOR-a. 

"Nadamo se i očekujemo da ćemo naići na tu podršku. Mi dosad nismo imali neku podršku iz budžeta grada, ali s obzirom na to da smo radili projekte za održavanje određenih spomenika i značajnih datuma grad nam je tu pomagao. Pomogli su nam u obilježavanju 24. septembra, Dana oslobođenja i Dana grada, ali nije bila utvrđena obaveza pomoći grada", rekao je Vidić. 

On je dodao da očekuje da će grad ubuduće redovno finansirati programske aktivnosti SUBNOR-a, u skladu sa mogućnostima budžeta. 

Članovi SUBNOR-a Bijeljina odali su danas minutom ćutanja i polaganjem vijenaca na spomenik narodnom heroju Radojki Lakić, počast svim poginulim borcima NOR-a, žrtvama fašizma kao najvećeg zla čovječanstva.

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )