FOTO: null

Nestabilno vrijeme otežava sistematsko suzbijanje komaraca na području Bijeljine.

Kiša i toplo vrijeme pogoduju razvoju larvi, pa ekipe Eko zaštite svakodnevno na terenu utvrđuju njihovu brojnost, a potom ih uništavaju. Nakon larvicidnih tretmana, prošle sedmice počeli su uništavanje komaraca postupkom toplog i hladnog zamagljivanja sa zemlje. Tretmani se provode u prigradskim naseljima uz rijeke, a iduće nedjelje počeće i u gradskoj zoni. 

Uništavanje komaraca počelo je od naselja uz Savu i Drinu koja su i najugroženija. Nakon Vršana, Novog i Bukovice, na red je došla i Јanja, čiji mještani, kažu, nemaju mira od komaraca.

Zbog žalbi na izbor izvođača radova, suzbijanje je počelo kasno, pa mještani sumnjaju u rezultate.

U Eko zašititi tvrde da građani nemaju razloga za zabrinutost. Ekipe rade po utvrđenom planu i prioritetima u mjestima gdje su komarci najbrojniji.

- Suzbijemo ih uređajima sa zemlje, a nakon suzbijanja ponovo provjerimo efikasnost - kaže Vlado Lazić iz Eko zaštite.

Larvicidni tretman provodiće se do septembra, bez obzira na vrijeme, međutim komarci se mogu tertirati samo od 19 do 22 časa kada nema vjetra i kiše i kada je optimalna temperatura 24 stepena Celzijusova.

- Vremenski uslovi onemogućavaju kontinuran rad na suzbijanju odraslih formi, ali zahvaljujući intenzivnom sistematskom larvicidu nemamo velikih problema s odraslim formama na području grada - kaže Lazić.

Za uništavanje komaraca obezbijeđeno je oko 200.000 KM. U Eko zaštiti obećavaju da će građani ovog ljeta moći mirno da spavaju. Ne mogu da unište sve komarce, ali će njihov broj svesti na minimum. 

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )