FOTO: srpskainfo.com

U gradu Bijeljina prošle godine je evidentirano 75 maloljetnih delinkvenata što je dva puta više nego u 2016. godini.

Prema podacima Centra za socijalni rad od ukupnog broja maloljetnih prestupnika, njih 25 ih je počinilo krivična djela, a ostali različite prekršaje. Ohrabruju podaci da maloljetnici nisu počinili najteža krivična djela, ali je zabrinjavajuće da je starosna dob maloljetnih prestupnika sve niža.

Centar za socijalni rad, policija, tužilaštvo i škole organizovali su se u zajedničkoj brizi o djeci kako bi preventivno djelovali na smanjenje maloljetničke delinkvencije.

Psiholog u Centru za socijalni rad Slavica Kovrlija kaže da posebno zabrinjava asocijalno ponašanje među učenicima osnovnih škola.

– Ovu pojavu bilježimo u u trostruko većem broju. To su nepohađanje nastave, bukvalno alarmantno bježanje i izostajanje sa nastave, problemi u školskoj adaptaciji prije svega sa drugovima, odnos prema nastavnicima, bježanje od kuće, različite vrste nasilja, internet nasilje, nasilje prema vršnjacima – pojašnjava Kovrlija.

Stručnjaci kao najčešće uzroke maloljetničke delinkvencije navode loše porodične odnose, vaspitnu zapuštenost, negativan uticaj vršnjačke grupe kao i modernih tehnologija, te nedovoljnu vaspitnu ulogu škole.

U Bijeljini nema vaspitno – popravnog doma gdje bi maloljetnici sa društveno neprihvatljivim ponašanjem bili smješteni. Pri Centru za socijalni rad u Bijeljini, prije dvije godine osnovan je Dnevni centar za djecu u riziku u kojem se godišnje zbrine oko stotinjak djece koja imaju problema u ponašanju ili su sklona delinkvenciji.

 

Kroz ovaj centar od njegovog osnivanja prošlo je više od 3.500 štićenika. Dnevni centar im pomaže da se vrate na pravi put i savladaju probleme. U ovom centru vrši se rana detekcija i organizuje  savjetodavni rad sa djecom i njihovim roditeljima, a sve u cilju preventivnog djelovanja i smanjenja broja maloljetnika koji su izloženi nekom od rizika.

Kako bi preventivno djelovali na sprečavanje maloljetničke delinkvencije nadležni iz škola, policije, Centra za socijalni rad i Centra za mentalno zdravlje organizovali su i timove koji se sastaju barem jednom mjesečno.

Psiholog u Osnovnoj školi „Jovan Dučić” Zorka Stojišić kaže da ova mjera daje rezultate.

– Diskutujemo o problemima i izazovnim situacijama djece i porodice, kako i na koji način svako od njih može preuzeti odgovornost i pomoći u rješavanju problema – pojašnjava ona.

Izrečeno 75 vaspitnih mjera

U prošloj godini izrečeno je 79 vaspitnih mjera, 33 sudska ukora, jedna uslovna kazna, u pet slučajeva naložen je pojačan nadzor roditelja, u 12 pojačan nadzor organa starateljstva, dok je u jednom slučaju maloljetnik upućen u vaspitno – popravni dom. Ove godine stanje je malo bolje.

Načelnik Kriminalističke policije Policijske uprave Bijeljina Darko Kovrlija kaže da je na području ove policijske uprave u prvih devet mjeseci smanjen broj krivičnih dijela koje su počinili maloljetni izvršioci.

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )