FOTO: Glas Srpske

Ratari u Semberiji obavljaju veliki godišnji posao, žetvu strnih žita, a bijeljinska gradska inspekcija upozorila ih je da je zabranjeno spaljivanje žetvenih ostataka i drugog otpada na poljoprivrednom zemljištu.

Gradska inspekcija napomenula je da su za nepoštovanje te odluke predviđene kazne od 100 KM do 1.000 KM za fizička lica, te od 1.000 KM do 7.000 KM za pravna lica. Isti apel Sembercima uputili su i vatrogasci.

- Paljenje vatre na otvorenom svake godine pričini veliku štetu i izazove najveći broj intervencija u ljetnjem periodu. Prošle godine imali smo najveći broj intervencija u posljednjih 15 godina. Apelujemo na građane da ne pale žetvene ostatke, jer se u ovakvim vremenskim uslovima vatra lako proširi i izazove požar i štetu većih razmjera - rekao je zamjenik starješine Teritorijalne vatrogasne jedinice Bijeljina Dejan Balorda.

On kaže da tokom ljeta veliki problem mogu izazvati i požari na električnim instalacijama, uzrokovani prevelikom upotrebom klima-uređaja, bez prisustva ljudi u objektu.

- Potrebno je prije izlaska iz kuće ili stana isključiti klima-uređaje, te da prilikom odlaska na odmor prekontrolišu uređaje koji su priključeni na struju - rekao je Balorda.

Teritorijalna vatrogasna jedinica Bijeljina od početka godine imala je 153 intervencije, što je za 12 manje u odnosu na isti vremenski period lani. Najčešće su gasili zapaljene dimnjake, stambene, poljoprivredne i poslovne objekte, kao i kontejnere.

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )