FOTO: avaz.ba

Članica Udruženja likovnih umjetnika „Sveti Luka“ u Bijeljini Gordana Despotović naslikala je oko 200 slika te uradila i dvije ilustracije za knjige. Ova rođena Sarajka kaže da je slikarstvo uvijek smatrala hobijem, ali da se njime počela ozbiljno baviti kada je ostala bez posla.

- Završila sam Elektrotehničku školu, planirala u mladosti da studiram književnost ili psihologiju. O slikarstvu nisam razmišljala. Kao dijete sam izrađivala predmete od slame, crtala i slikala na onom višeslojnom papiru od vreća u kojima se pakovalo brašno. Tek prije dvadesetak godina počela sam slikati, isključivo uljanim bojama. Narudžbe su u početku stizale od mojih prijatelja iz Sarajeva. Obično su tražili Rimski most ili Aleju na Ilidži - kaže Despotović.

Ističe da je slikanje opušta i nadahnjuje. Najčešće slika noću jer je danju zaokupljena čuvanjem unučadi.

- Jedino ne slikam dok čuvam unuke. Kada nešto slikam, volim da je to meni lijepo, da prija duši, da ispuni čovjekova čula. Lijep je osjećaj da se u nečijoj kući nalazi i djelić tvoje duše. Uglavnom sam slikala pejzaže, kasnije su došli na red portreti, ikone. Mojih slika ima i u Americi, u mnogim evropskim zemljama – dodaje Gordana.

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )