FOTO: InfoBijeljina

Epidemiološka situacija u Bijeljini je pod kontrolom, nema novih slučajeva zaraze virusom korona, a u prostorijama bivše psihijatrijske ambulante danas će početi adaptacija prostora za postavljanje naručenog „pi-si-ar“ aparata (PCR aparat) koji će ubrzati testiranje građana na kovid 19, saopšteno je na sjednici Gradskog štaba za vanredne situacije.

Direktor Bolnice „Sveti Vračevi“ Milica Lovrić navela je da su tri pacijenta izliječena od ovog virusa i da je u Bijeljini trenutno zaraženo šest lica, ali da ne smije doći do opuštanja kada je riječ o sprovođenju propisanih mjera.

- Dva zaražena pacijenta nalaze se u bolničkom karantinu, a četiri u Domu učenika i stabilnog su zdravstvenog stanja. U bolničkoj izolaciji imamo još četiri pacijenta kod kojih postoji sumnja da su pozitivni na virus korona i očekujemo njihove nalaze. U Bijeljini smo do sada testirali 116 lica, a prethodnih dana počeli smo obimnije uzimanje uzoraka od svih osoba i zdravstvenih radnika koji su bili u kontaktu sa zaraženima i rezultati su ohrabrujući – naglasila je Lovrićeva.

Zamjenik gradonačelnika Grada Bijeljina Predrag Jović saopštio je da je Gradski štab za vanredne situacije, u skladu sa odlukom Republičkog štaba, odlučio da od danas ponovo mogu da posluju prodavnice bijele tehnike, vodo-materijala, sanitarija, elektro-materijala, keramike, boja i lakova i auto-dijelova.

Govoreći o stanju u poljoprivredi i stočarstvu na području Semberije, Jović je naveo da se već pojavio proizvodni višak i da se treba okrenuti kupovini domaće hrane.

- Gradska uprava apeluje da građani i preduzeća koja se bave preradom i prodajom mesa i povrća pozovu Agrarni fond i saznaju od koga mogu da kupe nastale viškove. Stala je prodaja bikova, svinja i nekih povtarskih kultura i trebalo bi da se svi solidarišemo i kupujemo domaće. Jedino tako možemo pomoći poljoprivrednicima da opstanu u ovako teškom trenutku – poručio je Jović.

On je istakao da je juče u karantin u Osnovnoj školi „Vuk Karadžić“ postavljeno dodatnih 50 kreveta, čime je kapacitet povećan na 122 ležaja, a da će danas biti potpisan ugovor sa firmom koja će održavati higijenu u ovom karantinu.

Štab je odlučio i da 500 prehrambenih paketa, koje je donirao jedan bijeljinski privrednik, budu podijeljeni licima sa invaliditetom i socijalno ugroženim grupama.

- Koalicija „Kolosi“, koja okuplja 12 udruženja, već je dostavila spisak 120 lica kojima je pomoć neophodno i apelujem da isto učine i ostale nevladine organizacije. Ovih dana će početi i podjela pomoći za 650 socijalno ugroženih lica, a sutra će svim javnim preduzećima i građanima biti dijeljena dezinfekciona sredstva – najavio je Jović.

Direktor Doma zdravlja Bijeljina Duško Milovanović naveo je da je pod medicinskim nadzorom 515 lica i da je stanje u svim karantinima zadovoljavajuće.

- U karantinu Osnovne škole „Vuk Karadžić“ nalazi se 60 lica, a juče se mlađi muškarac žalio na povišenu temperaturu i premjestili smo ga u bolnički karantin, pod nadzor epidemiologa – dodao je Milovanović.

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )