FOTO: null

Slučaj ubistva Stanka Gligorevića (15) iz Bijeljine nije završen prvostepenom odlukom Osnovnog suda.

Јavnost i danas preispituje sudsku odluku koja je, po mišljenju mnogih, nesrazmjerna kazna za zločin koji je počinio Momir Ilić i sporna poruka pravosudnih institucija. I tužilaštvo i porodica ubijenog Stanka tvrde da su postojali i dokazi i svjedoci da je ubistvo počinjeno s umišljajem, a ne iz nehata, kako je to utvrdio sudija Јovan Savić. 

S obzirom na to, da je sada već punoljetni Ilić, bio maloljetan u vrijeme ubistva, okolnosti pod kojima je počinio zločin bile su sklonjene od javnosti. Izjave i svjedočenja Stankovih vršnjaka poražavajuće su i za roditelje i za zvanične institucije – da žive u strahu od nasilnika!  

Naš Stanko nije ubijen iz nehata – Momir Ilić mu je pucao u leđa nakon njihovog razgovora u školskom dvorištu, kaže Stankov stric. O čemu su mogli da razgovaraju, roditelji i rodbina, nažalost, saznali su kada je već bilo kasno. 

- Stanko je reketiran posljednjih godinu dana. Za to smo imali svjedoka koji je doduše maloljetan, ali je dao iskaz u sudu i tužilaštvu - rekao je Đorđe Gligorević, Stankov stric, i dodao: "Stanko se povjerio svojoj prijateljici noć prije ubistva da ide sa Momirom Ilićem sutra da se vidi. Da će ga Stanko pozvati jer ne može više da trpi to davanje para, jer ga je sramota i od roditelja. Stanko joj se povjerio da je krišom uzimao pare od roditelja". 

Da li je trebalo da se desi ubistvo jednog nevinog djeteta da bi shvatili da naša djeca žive i odrastaju u strahu. 

I izjave iz tužilaštva i Centra za socijalni rad koji je bio uključen u postupak, ukazuju da možda postoje okolnosti za koje javnost još nije saznala, a mogu da stvore sumnju u objektivnost u nepristrasnost tokom sudskog postupka.

- Ovo nije bilo samo suđenje Momiru Iliću, ovo je bilo suđenje za ubistvo jednog djeteta. Svi smo mi ovdje manje - više roditelji i ja sam razočarana i što nije bilo više naroda na onom protestu, da svi dignemo glas kako bi zaštitili našu djecu - rekla je tužilac Danica Stjepanović. 

Pedagog u Centru za socijalni rad Milan Stojanović istakao da da niko ne traži osvetu, već da ljudi traže samo da se zadovolji pravda, da se počinalac kazni adekvatnom mjerom. 

Sud je, sasvim je izvjesno, svojom odlukom poslao lošu poruku javnosti. Pravni zastupnici porodice Gligorević obrazlažu da je kvalifikacijom krivičnog djela kao ubistvo iz nehata, omogućena tako blaga kazna za Ilića, koji je u vrijeme izvršenja krivičnog djela bio maloljetan. 

- Iz tog razloga sud je donio odluku po kojoj je utvrdio mjeru upućivanja u vaspitno-popravni dom u rasponu od šest mjeseci do četiri godine - kaže advokat Bojan Stojanović.

Postupak protiv Momira Ilića biće nastavljn pred Okružnim sudom. Ali i pred ovom djecom koja će, koliko sutra, zauzeti mjesta sudija, tužilaca, advokata. Јer, niko nema pravo da iznevjeri njihovo povjerenje u institucije Republike, u kojoj žele da ostanu i žive. 



Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )