FOTO: InfoBijeljina.com

U Bijeljini je održana skupština Udruženja direktora srednjih škola Republike Srpske na kojoj je nakon duže pauze aktuelizovan rad ovog udruženja, te raspravljano o temama koje su važne za srednjoškolski obrazovni sistem i bolju saradnju i komunikaciju direktora, Ministarstva prosvjete i Republičkog pedagoškog zavoda.

Predsjednik Udruženja direktora srednjih škola Republike Srpske Miroslav Topalović rekao je za InfoBijeljinu da je današnjoj skupštini prisustvovao značajan broj direktora srednjih škola iz cijele Republike.
 
- Ovo je bila redovna skupština koja se svaki put održava u drugoj regiji, a za Bijeljinu mogu reći da je to grad divnih ljudi i dobrih domaćina. Uspjeli smo da razgovaramo o mnogim značajnim temama, poput unapređenja statusa direktora srednjih škola, svakodnevnim izazovima sa kojima se surećemo, ali i idejama za napredak srednjoškolskog obrazovanja – naveo je Topalović.

 
Topalović, koji je i predsjednik Upravnog odbora Udruženja direktora srednjih škola Republike Srpske, poručio je da su direktori kao rukovodioci zanemareni kada je riječ o njihovom statusu.
 
- Treba odmah razjasniti da mi ne djelujemo kao sindikat direktora, nego kao saradnici   Ministarstva prosvjete i kulture Republike Srpske, koji svakodnevno doprinose vaspitno-obrazovnom procesu. Međutim, smatramo da smo zanemareni, često i u materijalnom smislu, jer između ostalog skorije usaglašavanje koeficijenata cijene rada nije obuhvatilo direktore. Ipak, da ne budemo shvaćeni pogrešno, to je samo jedan od problema na koji ukazujemo, ali cilj naših čestih druženja i sastanaka je poboljšanje statusa svih učesnika procesa, od đaka do profesora, a ne lični interes – istakao je Topalović.
 
On je naglasio da je veoma značajno što su se do sada direktori srednjih škola sa prostora Srpske upoznali, razmijenili iskustva, a bilo je i primjera saradnje.
 
- Razmjenjujemo informacije o projektima, aplikacijama, a primjer saradnje je bio kada smo zajedno sa srednjim školama iz Bijeljine, Prijedora i Doboja poslali đake na jednomjesečnu praksu u Poljsku, gdje su boravili, učili, bili plaćeni za rad – prisjetio se Topalović.

 
Član Upravnog odbora Udruženja Aleksandar Matić rekao je da je Udruženje osnovano 2007. godine u Bijeljini, te je pozvao direktore srednjih škola koji to do sada nisu učinili, da im se pridruže.
 
- Direktori su veoma važni u sistemu funkcionisanja školstva i danas smo zaključili da moramo ostvariti bolju saradnju sa Ministarstvom prosvjete i Republičkim pedagoškim zavodom, kako bi naš doprinos školstvu bio još zapaženiji – dodao je Matić. 
 
Počasni gosti današnje sjednice skupštine Udruženja direktora srednjih škola Republike Srpske, bile su kolege iz Društva direktora škola Srbije, predsjednik skupštine ovog društva Dejan Nedić iz Prve ekonomske škole Beograd, kao i član Upravnog odbora Društva Milan Kecman iz Pete ekonomske škole „Rakovica“, takođe iz Beograda. 
 
Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )