FOTO: InfoBijeljina

Grad Bijeljina sufinansiraće kupovinu seoskog domaćinstva do 20.000 KM s ciljem smanjenja depopulacije u ruralnim područjima, motivisanja seoskog stanovništva da tamo ostane i podsticanja mladih da se vrate, navodi se u odluci koju je usvojila Skupština grada.

Posljednjih godina u semberskim selima sve je više napuštenih domaćinstava. Mještani podržavaju odluku nadležnih da sa 50% sredstava pomognu kupovinu kuća i okućnica njihovih nekadašnjih komšija, u kojima bi mladi bračni porovi zasnivali porodice.
 
"Podržavam to sa obje ruke, ne sa jednom. Da narod dođe da živi i da mu mi pomognemo, bolje kad ima neko nego kad nema nikog. Samo u našem dijelu sela imaš 10 kuća koje su prazne. Skoro mi je umro komšija, nije imao djece", priča za InfoBijeljina Radovan Babić iz sela Popovi.

 
"Imaš te napuštene kuće u mnogim selima, svijet umire, nema omladine. Nema to ko da naslijedi. A ima i onih koji odlaze u Njemačku i Austriju", kaže mještanini Popova Rado Marinković .
 
Za program dodjele bespovratnih sredstava moći će se prijaviti supružnici i vanbračni partneri, samohrani roditelji i poljoprivrednici starosti do 45 godina koji nisu u bračnoj zajednici, a žive na selu i bave se poljoprivredom.
 
"Obzirom da su cijene kvadrata stanova veoma visoke, inače sam nezaposlena, i mislim da nam se ovo više isplati, da je zdraviji život na selu nego u gradu", kaže Jelena Žuža koja se sa partnerom prijavila za kupovinu domaćinstva u Dvorovima.
 
U gradskoj upravi održana su ‘’Otvorena vrata’’ u vezi ove teme. Zainteresovani za kupovinu seoskih kuća upoznati su sa detaljima programa.
 
"U Budžetu je predviđeno 100.000 maraka, a predviđena maksimalna bespovratna sredstva su do 20.000 maraka. To je skupštinske odluka koja predviđa maksimalno subvencionisanje 50% vrijednosti te određene nepokretnosti. Sve u cilju ruralnog razvoja i ostanka mladih na selu", kaže Aleksandar Đurđević predsjednik Skupštine grada.

Zainteresovani za kupovinu seoskih domaćinstava prijave mogu podnijeti do 1.novembra.

Info Bijeljina - Vučković: Proljećna sjetva kasni, trajaće i do 20. maja
 
"Cilj nam je da se mlađi ljudi iz gradova vraćaju na selo , a uslov je da žive najmanje pet do deset godina i da tu nepokretnost ne mogu otuđiti", kaže Sreten Vučković iz Odjeljenja za poljoprivredu.
Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 4 )