FOTO: srpskainfo.com

Predstavnici Centralne izborne komisije BiH su u postupku provjere i obrade prijava birača za predstojeće Opšte izbore, koji žele glasati izvan Bosne i Hercegovine, posumnjali u falsifikovanje podataka, zbog čega će biti obavješteno Tužilaštvo BiH.

Stručna saradnica za odnose s javnišću CIK-a Maksida Pirić izjavila je da imaju blizu 50 prijava birača za glasanje izvan Bosne i Hercegovine kod kojih postoji sumnja u falsifikovanje dokumenata, odnosno sumnja u ispravku datuma roka važenja ličnih dokumenata.

– Pojavile su se određene sumnje u počinjnje krivičnog djela, ali u ovom trenutku ne možemo govoritio o počinjenju krivičnog djela dok se to ne obradi, dokumentuje i dok se to ne proslijedi nadležnim tužilaštvima. Takođe smo imali slučajeva da smo za jednu osobu primili više prijava za glasanje izvan BiH, sa različitih adresa i na različite adrese u inostranstvu da se dostavi. I tu imamo određene sumnje u zloupotrebe. Zato smo i pozvali birače koji su se prijavili da glasaju izvan BiH, čije smo prijave uvažili, da provjere adrese u inostranstvu koje su navedene u našoj veb aplikaciji, gdje smo mi uzimali samo zadnju prijavu, odnosno adresu navedenu u zadnjoj primljenoj prijavi za registraciju – kazala je Pirić za Klix.

Podsjetila je da je obaveza CIK-a kao državnog organa da, ukoliko imaju određene sumnje o počinjenju nekog krivičnog djela, o tome obavijeste nadležno tužilaštvo.

– U ovom postupku provjere prijava i njihove obrade birača koji žele glasati izvan BiH pojavile su se određene sumnje u počinjnje krivičnog djela. Trenutno još uvijek radimo na dokumentovanju i obradi takvih slučajeva. Kad to završimo, sve ćemo dostavit nadležnim tužilaštvima – poručila je Pirić.

CIK je ukupno od 8. maja zaključno sa 24. julom primio oko 90.000 prijava glasača koji žive u inostranstvu, a koji su se prijavili da žele glasati na oktobarskim izborima u BiH. To je za oko 20.000 više nego prethodni izborni ciklus. Najveći broj prijava je stigao iz Hrvatske, Srbije, Njemačke, Austrije, Švedske, Danske.

Pirić nije mogla govoriti iz kojih zemalja je pristiglo najviše nevažećih prijava, odnosno iz kojih zemalja su pristizale sumnjive prijave.

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )