FOTO: rama-prozor.com

BiH bi uskoro trebalo da dobije dozvolu za izvoz mesa goveda i ovaca u Maleziju i za to su već ispunjeni ključni uslovi koje je tražila ova zemlja, rečeno je danas na sastanku ministra spoljne trgovine i ekonomskih odnosa u Savjetu ministara u tehničkom mandatu Mirka Šarovića sa ministrom unutrašnje trgovine Malezije Sajfudinom Nasutinom Ismailom.

Šarović i Nasutin su se u Sarajevu usaglasili da proces dobijanja dozvole za izvoz mesa treba kompletirati što prije kako bi domaći privrednici počeli da izvoze meso na tržište Malezije koja 80 odsto mesa i mesnih proizvoda uvozi iz drugih zemalja, saopšteno je iz Ministarstva trgovine i ekonomskih odnosa.

Šarović je rekao da su Ministarstvo spoljne trgovine i ekonomskih odnosa i Kancelarija za veterinarstvo BiH, na traženje malezijske strane, već podnijeli zahtjev za odobrenje izvoza sa svim do sada traženim odgovorima.

"Imamo potreban kvalitet i za nas je ključno da uspješno ispunjavamo evropske standarde, zbog čega imamo razvijenu trgovinu, ne samo sa EU nego i sa Turskom i Rusijom", naglasio je Šarović.

Dogovoreno je i preduzimanje koraka na ubrzanju stupanja na snagu ranije potpisanog Sporazuma o trgovinskim odnosima između BiH i Malezije, kako bi se, osim za meso, otvorila vrata trgovinskoj razmjeni i drugih proizvoda biljnog i životinjskog porijekla.

Na sastanku je konstatovano da saradnja sa Malezijom ide uzlaznom putanjom, posebno u oblasti turizma.

BiH godišnje posjeti oko 20.000 malezijskih turista.

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )