FOTO: vecernji.ba

SARAJEVO - Velika zajednička operacija protiv seksualne zloupotrebe djece na zapadnom Balkanu dovela je do identifikacije 39 osumnjičenih zlostavljača djece u osam zemalja, saopšteno je danas iz Europola, uz napomenu da su dvije žrtve stavljene pod sistem zaštite.

U saopštenju se precizira da je operaciju "Mozaik 2023" predvodila policija Slovenije, te da ju je koordinisao Europol u okviru Evropske multidisciplinarne platforme protiv kriminalnih prijetnji /EMPACT/.
 
Cilj akcije je bio identifikovati i uhapsiti ljude koji koriste onlajn forume i aplikacije za razmjenu i distribuciju materijala sa seksualnim zlostavljanjem djece.
 
Tako su u okviru akcije "Mozaik 2023" BiH, Sjeverna Makedonija, Crna Gora, Srbija, Slovenija, Hrvatska i Mađarska sprovele niz akcija između 6. i 17. novembra.
 
Policija je izvršila 41 pretres u zemljma učesnicama nakon istraga o dijeljenju slika i video-materijala sa seksualnim zlostavljanjem djece.
 
Tokom akcija, zaplijenjeno je više od 200 predmeta koji sadrže slike ili video- materijale sa seksualnim zlostavljanjem djece, uključujući računare, mobilne telefone, serversku opremu i memorijske kartice.
 
Iz BiH su u ovoj akciji učestvovale Odjeljenje MUP-a Republike Srpske za visokotehnološki kriminal, Federalna uprava policije i Policija Brčko distrikta.
 
Europolova uloga bila je da se olakša razmjena informacija između uključenih zemalja i dodatno poboljša razumijevanja situacije na zapadnom Balkanu provjerom zaplijenjenih informacija i pružajući obaveštajne pakete radi podrške tekućim istragama u regionu i šire, prenosi Srna.
 
U okviru EMPACT-a su se Slovenija, Hrvatska, Mađarska i Evropski centar za sajber kriminal Evropola udružili kako bi uspostavili stručnu mrežu na zapadnom Balkanu s ciljem jačanja međunarodne saradnje u borbi protiv seksualnog zlostavljanja djece.
Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )