FOTO: Glas Srpske

Bosna i Hercegovina ostaće bez obećanih miliona iz Evropske unije za smještaj migranata. Evropljanima se ne sviđa lokacija u Velikoj Kladuši i objekat “Agrokomerca “ u kojem ministar bejzbjednosti BiH Dragan Mektić planira da smjesti migrante.

Previše je blizu granice sa EU i to je razlog zašto su Evropljani odustali od bilo kakvog finasiranja.

Uprkos upozorenjima iz Evropske komisije u BiH, Mektić poručuje da će se krenuti sa adaptiranjem “ Agrokomerca “.

 ” Zbog toga što smo mi odlučili gdje će biti takav objekat, a ne da nam neko uvlači to u unutar teritorije i pokušava da pravi izbjegličke kampove u BiH. Ne slažem se s tim principom da je to problem što je blizu granice EU”, kazao je Dragan Mektić, ministar bezbjednosti BiH.

Na takav scenario odavno su upozoravali vlasti u RS. Nije ni čudo što se cijela Evropa trese od migranata, a BiH je  nesposobna da se nosi sa velikim problemom, poručuje predsjednik RS. Milorad Dodik ponavlja da na teritoriji Srpske neće biti dozvoljeno pravljenje bilo kakvih prihvatnih centara i to iz bezbjednosnih razloga.

 ”Ne želimo uopšte da prihvatimo ni evropsku pomoć za moguće takve centre da izgradimo u RS, jer smatramo da je to uvođenje na mala vrata dugoročnoga opstanka tih ljudi na tom prostoru, što može i onako rovitu situaciju, opterećenu prije svega istorijom i odnosima između naroda, još više usložiti i napraviti bezbjednosno nestabilnom. Ovako smo, što se tiče RS bezbjednosno sigurni”, kazao je Milorad Dodik, predsjednik RS

Sa bezbjednosnom situacijom, zbog nedostatka policajaca na granicama, svaki dan bitku biju u Graničnoj policiji BiH. U medijima se pojavila vijest da je Ministarstvo finasija odbilo da finasira prijem novih 100 policajaca. Vjekoslav Bevanda danas to demantuje.

 ” Ne može Ministarstvo finasija biti protiv nečega, Savjet ministara donosi o prijemu i obuci kadeta, ali treba reći što je jako bitno. Ne mogu katedi biti primljeni i poslati na granicu, oni moraju proći obuku”,Vjekoslav Bevanda, ministar finasija i trezora BiH.

A, na obuku već čeka 200 primljenih  kadeta.

Obuku ne mogu proći, jer u BiH ne postoji adekvatan objekat za prijem i specijalnu obuku policajaca, iako je odluka o izgradnji donesena prije sedam mjeseci. Po svemu sudeći, BiH itekako kasni sa svojim akcionim planom za spječavanje ulaska nelegalnih migranata koji se slobodno kreću po Sarajevu.

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )