FOTO: Nezavisne.com

Ministarstvo spoljnih poslova BiH prikupilo je informacije od svih nadležnih institucija o imenima predloženih članova za uspostavljanje novog saziva Komisije za NATO integrativni proces BiH, međutim kako stvari sada stoje ta komisija po svemu sudeći biće bez predstavnika Republike Srpske, koji tvrde da nema potrebe za uspostavljanjem te komisije s obzirom na to da BiH ima Program reformi po kojem treba da radi.

Iz Ministarstva spoljnih poslova BiH naglasili su da su u skladu s procedurama nadležnim ministarstvima Savjeta ministara BiH uputili zahtjeve za dostavu neophodnih mišljenja, kako bi zatim prijedlog odluke o imenovanju članova Komisije bio proslijeđen na dnevni red sjednice Savjeta ministara BiH na usvajanje.

Sudeći po prvim reakcijama iz Republike Srpske, od uspostavljanja ove komisije neće biti ništa s obzirom na to da je stav zvaničnika Republike Srpske da to BiH ne treba.

Dušanka Majkić, delegat Srba u Domu naroda BiH i drugi zamjenik Zajedničke komisije za odbranu i bezbjednost BiH, rekla je da BiH ima Program reformi koji je usvojilo Predsjedništvo BIH.

"Šta će nam Komisija za NATO kad BiH nema MAP i Komisija nema šta usaglašavati", napisala je Majkićeva na svom Twitter profilu.

I Nedeljko Čubrilović, predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske, rekao je da je Republika Srpska na poziciji na kojoj je i bila kada je riječ o NATO-u, te da je Narodna skupština donijela odluku o tome.

Komentarišući formiranje Komisije za NATO integracije BiH, Čubrilović je rekao da su to radile institucije sa nivoa BiH te da je poznat stav institucija Republike Srpske u vezi sa NATO integracijama.

Slično kao i vlast, i opozicija u Republici Srpskoj smatra da Komisija za NATO integrativni proces BiH ne treba BiH.

Miladin Stanić, šef Kluba poslanika SDS-a u NS RS, rekao je da ta stranka ne podržava formiranje ove komisije, ali da je to pitanje za SNSD jer se, kako je naveo, zna ko je donosio odluke o NATO integracijama.

Na ove tvrdnje Stanića odmah su reagovali iz SNSD-a, ističući da je Odluku o uspostavljanju Komisije za NATO integrativni proces BiH donio Savjet ministara BiH, i to 30. jula 2015. godine, kada je u vlasti na nivou BiH bio SDS. 

I pored stavova iz Republike Srpske koji su manje-više poznati mjesecima pa i godinama unazad, u Ministarstvu spoljnih poslova BiH očekuju da će se proces uspostavljanja novog saziva Komisije odvijati po hitnoj proceduri imajući u vidu preuzete obaveze iz dokumenta Pregled reformi, te ispunjavanje partnerskih ciljeva koji proizlaze iz definisanih odluka saradnje NATO-a i BiH.

"Za realizaciju ove odluke nije potrebno izdvojiti dodatna finansijska sredstva, odnosno članovi Komisije ne ostvaruju pravo na naknadu za rad u njoj, te se doprinos članova i institucija realizuje u okviru redovnih aktivnosti za koje su obezbijeđena sredstva u budžetima svake pojedinačne institucije", saopštili su iz Ministarstva spoljnih poslova BiH.

Inače, i ranije uspostavljena Komisija za NATO integrativni proces BiH nije se proslavila u svom radu s obzirom na to da uglavnom nije uspijevala da obezbijedi kvorum za donošenje odluka. Primjera radi, 2018. godine od 20 članova Komisije sjednici je prisustvovalo njih 11 jer članovi iz Republike Srpske nisu željeli da se odazovu pozivu. Nekoliko dana prije te sjednice Komisije i Željka Cvijanović, predsjednica Republike Srpske, pozvala je članove iz Republike Srpske da ne učestvuju u radu te komisije.

Objavljivanje ovog teksta je dijelom finansirano grantom Ministarstva spoljnih poslova Sjedinjenih Američkih Država (Department of State). Mišljenja, nalazi i zaključci koji su ovdje navedeni pripadaju autorima i ne odražavaju nužno mišljenja, nalaze i zaključke Ministarstva spoljnih poslova Sjedinjenih Američkih Država.

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )