FOTO: null

Predstavnički dom PS BiH danas nije usvojio Prijedlog budžeta i međunarodnih obaveza BiH za 2020. Prijedlog nije dobio entitetsku većinu pa će ići na usaglašavanje u Kolegijum ovog doma.

Podršku budžetu uskratili su poslanici SNSD-a, Srpskog kluba i HDZ-a BiH što je kako kažu njihova reakcija na opstrukcije SDA u vezi ranije dogovorenih imenovanja. Iz SDA, i drugih partija iz Sarajeva ali i iz opozocionih iz Republike Srpske poručuju da stranke koje su protiv usvajanja budžeta u stvari ne žele izlazak na lokalne izbore.

Neusvajanje bh budžeta za 2020., samo je još jedna potvrda da politički dogovori u BiH nisu "dugog vijeka". Nakon što je SDA praktično odustala od imenovanja, usaglašenih na sastanku Dodik, Izetbegović, Čović prije dva dana u Istočnom Sarajevu, poslanici SNSD-e, Srpski klub i HDZ-e BiH, odgovorili su glasanjem protiv budžeta.

- SNSD je bio protiv jer nisu ispoštovani dogovori i oko budžeta i oko drugih stvari. I zbog toga je na žalost danas rezultat ovakav koji mnoge stvari dovodu u pitanje ukoliko naredne sedmice to ne riješimo - istakao je Nebojša Radmanović, predsjedavajući Predstavničkog doma PS BiH.

I zaista, sve je pod znakom pitanja. I realizacija dogovorenih imenovanja u bh agencijama,usvajanje budžeta i održavanje lokalnih izbora. SDA odgovornost prebacuje na SNSD i HDZ, optužuje ih da odbijanjem budžeta zapravo ne žele lokalne izbore.

- Ono čega smo se pribojaviali u SDA, da će SNSD i HDZ preko neusvajanja budžeta i dalje osporavati zakonitost izbora CIK i upitno je da li žele učestvovati na lokalnim izborima koje bi proveo CIK - rekao je Adil Osmanović, šef Kluba poslanika SDA u Predstavničkom domu PS BiH.

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )