FOTO: fokus.ba

Zbog saobraćajnih nesreća i nezgoda Bosna i Hercegovina godišnje gubi više stotine miliona KM, podaci su do kojih je došao portal Radiosarajevo.ba.

Prema statističkim podacima od nadležnih institucija (FMUP, MUP RS, MUP Brčko Distrikta, MUP kantona, Agencija za bezbjednost saobraćaja RS), na bh. putevima u protekloj 2018. godini dogodilo se ukupno 36.672 saobraćajnih nesreća od kojih je zabilježeno 7.494 saobraćajnih nesreća sa poginulim i povrijeđenim osobama, te 29.178 saobraćajnih nesreća sa materijalnom štetom.

"Nažalost, u saobraćajnim nesrećama u BiH život  je izgubilo 277 osoba, dok je 10.403 osoba zadobilo teže ili lakše tjelesne povrede", kazala je Imširović.
Zbog ovih zastrašujućih podataka o stanju sigurnosti prometa na cestama, ekonomija u našoj zemlji gubi stotine miliona KM, ako se uzmu u obzir troškovi liječenja i odštete, oštećenja imovine, administrativni rad, gubitak produktivnosti povrijeđenih...

Veliki broj saobraćajnih nesreća na našim putevima, između ostalog, rezultat je nepoštovanja saobraćajnih pravila i propisa, kao i niskog nivoa saobraćajne kulture većeg broja učesnika u saobraćaju.

Nepropisna brzina i brzina neprilagođena uslovima na putevima su jedan od najčešćih uzročnika  izazivanja saobraćajnih nesreća (oko 24,3%),  slijede saobraćajne nesreće nastale pod uticajem  alkohola i drugih opojnih sredstava, zatim nezgode koje su rezultat radnji vozilom u saobraćaju, te ostali uzroci koji podrazumijevaju nepoštovanje saobraćajne signalizacije, nepovoljne uslove na putu itd. 

Prema podacima BIHAMK-a, najveći broj saobraćajnih nesreća zabilježen je na ulicama u naselju (37,44%), a zatim na magistralnim putevima (29,9%), onda slijede lokalni (18,35%), paregionalni putevi (9,88%), itd.
Također, prema informaciji Ministarstva prometa i komunikacija FBiH, sigurnost na bh. cestama veoma je kritično pitanje jer je smrtni ishod po stanovniku oko pet puta veći nego u zemljama  s najboljim rezultatima u Europskoj Uniji (EU).

Iako je tokom protekle godine smanjen broj saobraćajnih nesreća, kao i broj poginulih u nesrećama,  ipak se može zaključiti da je stanje drumskog saobraćaja u našoj zemlji i dalje nezadovoljavajuće i da se nalazimo pri samom vrhu liste po smrtnosti u saobraćaju.

Tako je tokom protekle godine stopa smrtnosti u BiH iznosila 72 poginule osobe na milion stanovnika što je daleko od prosjeka u EU - 49 poginulih na milion stanovnika.

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )